Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts tökéletes Pavlova-tortát

default user icon
MME
A kívül roppanós, belül krémesen lágy, tejszínhabbal és friss gyümölcsökkel megpakolt desszertköltemény alapját a sütőben megszárított habcsókmassza alkotja. Ennek kell kifogástalannak lennie, hogy mindenki dicsérje a tortádat.

 Tudtad?

Anna Pavlova (1881–1931) orosz balett-táncosnő világszerte elsöprő sikert aratott az A hattyú halála című, számára koreografált táncszólójával. A nevét őrző torta nem véletlenül emlékeztet a balerinák habos tüllszoknyájára: eredetijét a művésznő ausztráliai turnéit követően alkotta meg a perth-i Hotel Esplanade cukrásza, Herbert (Bert) Sachse 1935-ben. Új-Zélandon viszont már egy 1929-es szakácskönyvben is szerepel a „Pavlova cakes” receptje. Ezeket a torta alakú kisebb sütiket egy wellingtoni séf álmodta meg Pavlova ottani vendégszereplése után.

Hozzávalók

Tojás
A legjobb habot nem a teljesen friss, hanem a néhány napos tojások fehérjéje adja. Felhasználás előtt legalább 20 perccel vedd ki őket a hűtőből, hogy legyen idejük szoba-hőmérsékletűre melegedni.
Cukor
Használj minél finomabb szemcséjű kristálycukrot, ez jobban feloldódik, mint a porcukor, és simább habot eredményez. Egy tojásfehérjéhez 5,5 dkg cukrot számíts.
Gyümölcs
Az Ausztrália és Új-Zéland nemzeti desszertjének tartott változatokra hagyományosan epret, kivit és maracuját (passiógyümölcsöt) tesznek. Használd nyugodtan a kedvenc gyümölcseidet! A bogyósok látványosak, nem áztatják szét az alapot vagy a habot, és nem süllyednek le.

Ezekre ügyelj – lépésről lépésre

Pavlova készítésekor csukd be a konyhaablakot, ha odakint esik, a konyhában pedig ne forralj vizet, mert a tojáshab nem bírja a párás levegőt!
A műanyag tálakról az anyaguk szerkezete miatt a leggondosabb mosogatással sem lehet maradéktalanul eltávolítani a használat során rátapadt zsiradékot, ami a hab ellensége. A legjobb egy makulátlanul tiszta és teljesen száraz fém habüst vagy üvegtál.

Tipp Vékonyan kend ki citromlével vagy ecettel! Adj a tojásfehérjéhez is citromlét vagy ecetet, mert stabilizálják a habot, az ízüket pedig nem lehet kiérezni.Ne feledkezz meg a habverő zsírtalanításáról!

A tojásokat gondosan válaszd szét, mert nem sikerül a hab, ha csak egy pici sárgája is hozzácsúszik a fehérjéhez! A cukrot ne egyszerre zúdítsd a tálba, hanem apránként adagold.
Amikor a hab már szép fényes, dörzsölj szét egy pöttynyit a mutató- és a hüvelykujjad között. Ha nem érződnek benne szemcsék, nem szabad tovább verni. Töltsd habzsákba, nyomd sütőpapírral leterített tepsibe, azonnal told be az előmelegített sütőbe!

A habcsókmasszát ne süsd, csak szárítsd! Túl forró sütőben vagy a hőfok változtatásának-ingadozásának következtében lapos marad. A sütő ideális hőmérséklete 110-120 fok.
Ne nyitogasd a sütőt, mert a beáramló hideg levegőtől a habcsókmassza összeesik. Csukott sütőben hagyd kihűlni, miután kívül roppanósra száradt. Esetleg résnyire kitámaszthatod az ajtót fakanál nyelével. A türelmetlenség megbosszulja magát, mert a még meleg torta csúnyán megrepedezhet egy légáramlattól.

Tojásérzékeny vagy?

Használj csicseriborsólevet a tojásfehérje helyett! Bio- és reformboltokban aquafaba néven keresd, vagy egyszerűen öntsd le a levet a dobozos csicseriborsóról. Ez a folyadék sok keményítőt tartalmaz, és a tojásfehérjéhez hasonlóan felverheted. Fontos, hogy a sütőt ne állítsd 100 foknál magasabb hőmérsékletre!

Légy kreatív!

Készíts szögletes, szabálytalan alakú vagy emeletes pavlovát tetszésed szerint.A habcsókmasszát kakaóporral színe színezheted, a torta tetejére pedig csokoládédarabokat szórhatsz vagy olvasztott csokoládét csorgathatsz.

A pavlovádat bonbonokkal és karamellszósszal is dekorálhatod.

Pavlova, az angolszász karácsonyok királynője >>>

A LEGJOBB, AMI A FEHÉRJÉVEL TÖRTÉNHET >>> 

MINIPAVLOVA KÉSZÍTÉSE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss