A paradicsomokat megmossuk, a szárral szemközti, gömbölyű felükről levágjuk a kalapkájukat. Belsejüket kivájjuk, enyhén besózzuk, majd üregükkel lefelé fordítjuk, hogy levük elcsorogjon.
Az uborkát megmossuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk, kissé besózzuk, és 15 percig pihentetjük.
A diót durvára vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, egy szál kivételével finomra aprózzuk.
A krémsajthoz keverjük a fokhagymát, a citromlét, az olívaolajat, a szardellapasztát, a kaprot, a diót, valamint egy kevés (frissen) őrölt borsot. Az uborkát alaposan kinyomkodjuk, a krémsajtos masszához adjuk.
A paradicsomok belsejét egy papírkendővel szárazra töröljük, majd megtöltjük őket a masszával. Lezárt dobozban legalább 1 órára behűtjük.
Tálaláskor a paradicsomokat lapos tálra rendezzük, tetejüket és a tál szegélyét pedig a félretett kaporszálakkal díszítjük. Pirított vagy friss kenyér, sós kréker illik hozzá.