Klasszikus leveles töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 ek fehérbor
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 15 dkg margarin
  • 35 dkg darált töpörtyű
  • kb. 2-3 tk só
  • 1 tk cukor
  • kb. 1 tk őrölt bors (ízlés szerint lehet több is)
  • A kenéshez:
  • 1 db tojás

Elkészítés

    1. A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagy tálba beletesszük a sóval és a borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint és összemorzsoljuk.
    2. Amikor már morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a bort, és a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát, és kézzel néhány percig dagasztjuk. Ezután vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Sodrófával ellapítjuk, kinyújtjuk, majd félbe, egymásra hajtjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával (vagy egy tállal) és kb. 30 percig pihentetjük.
    3. Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást és a pihentetést. Tehát összesen háromszor kell a tésztával ezt a műveletet elvégezni.
    4. Mindezek után a tésztát lisztezett deszkán kb. 2 centiméteres vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel berácsozzuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
    5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsákat, és a tetejüket kissé felvert, egész tojással megkenjük. A tepsiben, letakarás nélkül kb. 30 percig újrakelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses 180 fokon) kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A pogácsákat nem szabad alacsony hőfokon, lassan sütni, mert akkor kemény lesz és kiszárad!

Megjegyzés

Nagyon finom, omlós és réteges a tésztája. Kicsit hosszadalmasnak tűnhet a pogácsa készítésének folyamata, de megéri a ráfordított időt!

Malmos Szilvia
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek