Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Töltött káposzta Nagymama receptje után

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Töltött káposzta Nagymama receptje után

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 35
  • Elküldve: 6

Hozzávalók:

  • 1,5 kg darált sertéscomb
  • 1 db füstölt csülök (olyan 1,5 kilós)
  • 1 kg sertéscomb (diója vagy slussz)
  • 1 csík sertésoldalas
  • 1 csík füstölt sertésoldalas
  • 1-2 szál lángolt kolbász
  • 30 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 kg szálas savanyú káposzta
  • 10-12 db savanyú káposztalevél
  • 2 fej hagyma
  • 2-3 tojás
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl rizs
  • 2-3 evőkanál libazsír
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • őrölt bors
  • őrölt pirospaprika
  • 2-4 db szárított cseresznyepaprika
  • kevés olaj
  • tejföl bőven

Elkészítés:

A füstölt csülköt és oldalast előző este beáztatom. Szintén akkor felkockázom a sertéscombot, feldarabolom a sertésoldalast, ezeket sózom, borsozom, lefedve, kevés olajjal meglocsolva másnapig a hűtőben pihentetem. A füstölt szalonnát felszeletelem, bőréig a szeleteket beirdalom, a kolbászt felkarikázom. Mindezekkel másnap, főzéskor nem lesz gondom. Jutalomként meglepem magam egy laza fröccsel.

Eljött a készítés napja, hozzá is látok. Elsőként a füstölt csülköt kicsontozom, tetszés szerinti méretűre, én olyan 2x2 centis kockákra vágom, zsíros és bőrös részeivel együtt. A füstölt oldalast felszeletelem, a szálas savanyú káposztát átöblítem, ha kell, akár kétszer is, a káposztaleveleket szintén átmosom, vastag ereit kivágom, majd mindezeket félreteszem.

Apróra vágom a hagymát, a libazsíron kevés sót hozzáadva megfonnyasztom, beleadom az átöblített rizst, kevés vízzel picit összefőzöm, ne puhuljon túlságosan meg!

A darált húst egy méretes keverőtálba teszem, ráütöm a tojásokat, beleadom a hagymán párolt rizst, az összezúzott fokhagymagerezdeket, sózom, borsozom, és kevés pirospaprikával is meghintem, két dolgos kezemmel alaposan összedolgozom.

Nekilátok a töltelékek készítésének. Kétfélét csinálok, nálunk van, aki káposztalevélbe csomagolva, és van, aki csak úgy, csomagolás nélkül szereti. Vizes kézzel a darált húsos masszámból teniszlabdányi gombócokat formálok, ezek felét belerejtem egy-egy káposztalevélbe, szépen becsomagolva, a többiből csak sima gombócokat formázok. Jó sok lett!

Dzsafi módjára benézek a kredencbe, és előveszem méretes, ovális zománcozott főzőedényemet, ebben készül majd a remekmű! Azt hiszem, most megérdemlek egy laza fröccsöt, töltöm is magamnak!

Jöjjön a második menet! A főzőedényem aljára teszem a szalonnaszeleteket, erre helyezek egy réteget a szálas savanyú káposztából, úgy a negyedét. Lazán, levegősen mehetnek rá a töltelékek, persze vegyesen, ebből és abból is. Közéjük adok az este előkészített, felkockázott sertéscombból, és a felkarikázott kolbászból, de ebbe a rétegbe kerül pár darab füstölt oldalas is. Meghintem pirospaprikával, és meglocsolom 2-3 evőkanálnyi tejföllel, lefedem szálas savanyú káposztával.

Most jön a darabolt füstölt csülökből, bőven, úgy a fele. Ide is kerül töltelék, fele-fele arányban, és a nyers oldalas darabok fele is itt lakik. Beledobom az egyik cseresznyepaprikát is, ne unatkozzon. Pirospaprika szórás lazán és tejföl, majd egy réteg szálas káposzta kerül rá, fedőrétegként.

És ismétlés a tudás anyja, megint, mint az első rétegben: töltelékek, a pörkölthús másik fele, kolbászokkal, füstölt oldalassal, cseresznyepaprika ide is kerülhet. Pirospaprika, tejföl megy rá, mindkettő mértékkel, mint eddig. Ezt is lefedem a maradék szálas káposztával, és akkor jön rá minden maradék. Töltelék, nyers oldalas, füstölt csülök, ha maradt még ki kolbász, hús, bármi, azaz minden. Ráöntöm a bort, lazán összerázom – komoly izomerősítő a benne lévők súlya miatt – felöntöm vízzel, tetejét meghintem még egyszer pirospaprikával, sózom, borsozom, alaposan meglocsolom tejföllel, lefedem.

Belököm a 150-160 fokra előmelegített sütőmbe, olyan 4-5 órányit hagyom főni saját levében. Nem rántom be, nem habarom. Az idő elteltével keményen belekóstolok, tölteléket, húsokat egyaránt tesztelem, ha kell, még megy vissza fedetten a sütőbe, ha jónak ítélem, akkor fedő nélkül tetejét kicsit rápirítom.

Tálaláskor friss ropogós félbarna kenyeret adok mellé, és persze tejföl sem hiányozhat az asztalról!

Megjegyzés:

Tudom, ez nem kispályás adag, de a töltött káposzta, legalább is ez a formátuma azok közé az ételek közé tartozik, amit minél többször melegítünk fel, annál finomabb lesz! Hát ez frissen, melegen tálalva, de felmelegítve, akár többször melegítve is bizton sikerre számíthat vendégeink körében. Arról nem is beszélve, hogy hűtőben jól tárolható, akár fagyasztható is, így ha váratlan látogatók érkeznek, van mit elővennünk.

És persze nekem ez etalon, hisz bármikor készül, kerül a tányérba, drága Nagyimat idézi! Remélem, boldog valahol!

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 6 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 6. alpapa
    2015. április 4. (szombat) 11:28
    Most husvét előtt megcsináltam,pontosan kővetve a recepted.Elképesztően hatalmas sikerem lett.Kőszőnőm neked és a nagyidnak.
    alpapa szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Gluténmentes finomságok
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Lecsós karajszelet párolt rizzsel Lecsós karajszelet párolt rizzsel
Szilvalekváros és sajtos kelt kifli Szilvalekváros és sajtos kelt kifli
Medvehagyma főzelék zöldségesen Medvehagyma főzelék zöldségesen
Bográcsos körömpörkölt füstölt hússal Bográcsos körömpörkölt füstölt hússal
Mustáros-sajtos hal párolt rizzsel és zöldségekkel Mustáros-sajtos hal párolt rizzsel és zöldségekkel
Omlós túrós kifli Omlós túrós kifli
Csirkemell csőben sült karfiollal Csirkemell csőben sült karfiollal
Meggyes-zselés kocka Meggyes-zselés kocka
Pirított csirkemáj petrezselymes krumplival Pirított csirkemáj petrezselymes krumplival
Ananászos kacsa Ananászos kacsa
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124501_pezsgo_110.jpg Diéta partikirálynőknek: fogyókúra pezsgővel! 

Nem kell lemondanod a bulikról csak azért mert fogyókúrázni akarsz. Megoldás: a pezsgődiéta! 

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124488_sor_mi_tobb_110.jpg Sör mi több: új szezont nyit a Sörszövetség

Egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia. A páratlan páros a Magyar Sörgyártók Szövetsége májusi szezonnyitó eseményén…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124493_elso_1000_nap_110.jpg Sokkoló! Az elhízás 15 évvel is megrövidítheti az életünket

Az egyik legsúlyosabb népbetegség hazánkban az elhízás, amely számos további betegség okozója lehet. Egy felmérés szerint a kóros…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124500_csokipohar_diy_fb.jpg Csokipohár 10 perc alatt - videó!

Eb, aki a poharát meg nem eszi - mondhatnánk Mátyás király után szabadon kedves vendégeinknek, akiknek a vaníliafagylaltot - vagy…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124491_FiniMiniCsirkesonka_3D_110.jpg Uzsonnakedvenc a legkisebbeknek

Tavasztól, a már népszerű Fini Mini pulykapárizsi a gyermekek kezeinek méretéhez igazított, megújult formában és a csemegepultban…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124498_ibolyas_muffin_110.jpg 3 mennyei citromos sütemény

Régi adósságomat törlesztem, hiszen idestova egy hónap telt el a legutóbbi bejegyzés óta. Ez a három hét talán életem eddigi…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124484_surites_110.jpg Így sűrítsd az ételt! - 4 tuti tipp

Garantáltan csomómentes és sűrű lesz a mártás és a leves, amennyiben mindig az étel jellegének megfelelő módszert választod.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124486_eves_terhesseg_alatt_110.jpg Nem kell kettő helyett! Így étkezz, ha gyereket vársz

A várandós nőknek a fogantatás pillanatától kezdve különös figyelmet kell fordítaniuk életmódjukra, táplálkozásukra. Adunk néhány…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept