Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Töltött káposzta Nagymama receptje után

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Töltött káposzta Nagymama receptje után

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 34
  • Elküldve: 6

Hozzávalók:

  • 1,5 kg darált sertéscomb
  • 1 db füstölt csülök (olyan 1,5 kilós)
  • 1 kg sertéscomb (diója vagy slussz)
  • 1 csík sertésoldalas
  • 1 csík füstölt sertésoldalas
  • 1-2 szál lángolt kolbász
  • 30 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 kg szálas savanyú káposzta
  • 10-12 db savanyú káposztalevél
  • 2 fej hagyma
  • 2-3 tojás
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl rizs
  • 2-3 evőkanál libazsír
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • őrölt bors
  • őrölt pirospaprika
  • 2-4 db szárított cseresznyepaprika
  • kevés olaj
  • tejföl bőven

Elkészítés:

A füstölt csülköt és oldalast előző este beáztatom. Szintén akkor felkockázom a sertéscombot, feldarabolom a sertésoldalast, ezeket sózom, borsozom, lefedve, kevés olajjal meglocsolva másnapig a hűtőben pihentetem. A füstölt szalonnát felszeletelem, bőréig a szeleteket beirdalom, a kolbászt felkarikázom. Mindezekkel másnap, főzéskor nem lesz gondom. Jutalomként meglepem magam egy laza fröccsel.

Eljött a készítés napja, hozzá is látok. Elsőként a füstölt csülköt kicsontozom, tetszés szerinti méretűre, én olyan 2x2 centis kockákra vágom, zsíros és bőrös részeivel együtt. A füstölt oldalast felszeletelem, a szálas savanyú káposztát átöblítem, ha kell, akár kétszer is, a káposztaleveleket szintén átmosom, vastag ereit kivágom, majd mindezeket félreteszem.

Apróra vágom a hagymát, a libazsíron kevés sót hozzáadva megfonnyasztom, beleadom az átöblített rizst, kevés vízzel picit összefőzöm, ne puhuljon túlságosan meg!

A darált húst egy méretes keverőtálba teszem, ráütöm a tojásokat, beleadom a hagymán párolt rizst, az összezúzott fokhagymagerezdeket, sózom, borsozom, és kevés pirospaprikával is meghintem, két dolgos kezemmel alaposan összedolgozom.

Nekilátok a töltelékek készítésének. Kétfélét csinálok, nálunk van, aki káposztalevélbe csomagolva, és van, aki csak úgy, csomagolás nélkül szereti. Vizes kézzel a darált húsos masszámból teniszlabdányi gombócokat formálok, ezek felét belerejtem egy-egy káposztalevélbe, szépen becsomagolva, a többiből csak sima gombócokat formázok. Jó sok lett!

Dzsafi módjára benézek a kredencbe, és előveszem méretes, ovális zománcozott főzőedényemet, ebben készül majd a remekmű! Azt hiszem, most megérdemlek egy laza fröccsöt, töltöm is magamnak!

Jöjjön a második menet! A főzőedényem aljára teszem a szalonnaszeleteket, erre helyezek egy réteget a szálas savanyú káposztából, úgy a negyedét. Lazán, levegősen mehetnek rá a töltelékek, persze vegyesen, ebből és abból is. Közéjük adok az este előkészített, felkockázott sertéscombból, és a felkarikázott kolbászból, de ebbe a rétegbe kerül pár darab füstölt oldalas is. Meghintem pirospaprikával, és meglocsolom 2-3 evőkanálnyi tejföllel, lefedem szálas savanyú káposztával.

Most jön a darabolt füstölt csülökből, bőven, úgy a fele. Ide is kerül töltelék, fele-fele arányban, és a nyers oldalas darabok fele is itt lakik. Beledobom az egyik cseresznyepaprikát is, ne unatkozzon. Pirospaprika szórás lazán és tejföl, majd egy réteg szálas káposzta kerül rá, fedőrétegként.

És ismétlés a tudás anyja, megint, mint az első rétegben: töltelékek, a pörkölthús másik fele, kolbászokkal, füstölt oldalassal, cseresznyepaprika ide is kerülhet. Pirospaprika, tejföl megy rá, mindkettő mértékkel, mint eddig. Ezt is lefedem a maradék szálas káposztával, és akkor jön rá minden maradék. Töltelék, nyers oldalas, füstölt csülök, ha maradt még ki kolbász, hús, bármi, azaz minden. Ráöntöm a bort, lazán összerázom – komoly izomerősítő a benne lévők súlya miatt – felöntöm vízzel, tetejét meghintem még egyszer pirospaprikával, sózom, borsozom, alaposan meglocsolom tejföllel, lefedem.

Belököm a 150-160 fokra előmelegített sütőmbe, olyan 4-5 órányit hagyom főni saját levében. Nem rántom be, nem habarom. Az idő elteltével keményen belekóstolok, tölteléket, húsokat egyaránt tesztelem, ha kell, még megy vissza fedetten a sütőbe, ha jónak ítélem, akkor fedő nélkül tetejét kicsit rápirítom.

Tálaláskor friss ropogós félbarna kenyeret adok mellé, és persze tejföl sem hiányozhat az asztalról!

Megjegyzés:

Tudom, ez nem kispályás adag, de a töltött káposzta, legalább is ez a formátuma azok közé az ételek közé tartozik, amit minél többször melegítünk fel, annál finomabb lesz! Hát ez frissen, melegen tálalva, de felmelegítve, akár többször melegítve is bizton sikerre számíthat vendégeink körében. Arról nem is beszélve, hogy hűtőben jól tárolható, akár fagyasztható is, így ha váratlan látogatók érkeznek, van mit elővennünk.

És persze nekem ez etalon, hisz bármikor készül, kerül a tányérba, drága Nagyimat idézi! Remélem, boldog valahol!

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 5 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2011. szeptember 10. (szombat) 18:12
    Hali! Bilagitot nem tudok küldeni, de háziorvosod gondolom áll rendelkezésedre, vigyél neki kóstolót! Örülök, ha ízlett, nálunk szuper kajának számít! Üdv Nani.
    Nanasnani szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Brownie, a csokicsoda
A legenda szerint a brownie úgy született, hogy a szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. Nagyon egyszerű, nagyon finom és megunhatatlan desszert!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Csőben sült krémsajtos-diós póré Csőben sült krémsajtos-diós póré
Csirkehúsos ravioli currys káposztával Csirkehúsos ravioli currys káposztával
Szezámmagos párolt sertésfilé zöldségekkel Szezámmagos párolt sertésfilé zöldségekkel
Répaleves kakukkfüves stanglival Répaleves kakukkfüves stanglival
Vörös zöldségcurry Vörös zöldségcurry
Grillázsos piramis Grillázsos piramis
Angyalruha-torta (Raffaello-torta) Angyalruha-torta (Raffaello-torta)
Burgonya-pizza (gluténmentes) Burgonya-pizza (gluténmentes)
Avokádós töltött tojás Avokádós töltött tojás
Brokkolifőzelék csirkemellel Brokkolifőzelék csirkemellel
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123768_almas-pite-110.jpg Kedvenc ételeink kis csavarral

Azt sem tudom, hol kezdjem, hol vegyem fel a fonalat, mert annyi minden történt a konyhában az elmúlt héten. Készültek klasszikus…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123763_marciusi-110.jpg Márciusi gasztroprogramok

A böjti időszak programjaiban még akad télbúcsúztató, de a hó végén esedékes húsvétváró, borkóstoló rendezvények már inkább a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123743_krumplifozelek-110.jpg Burgonyafőzelék szárzellerrel – liszt nélkül

Egyszerű alapanyagokból kis rafinériával különlegesen ízletes főzeléket lehet varázsolni az asztalra. A főzeléket sokféleképpen…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123748_telifagyi-110.jpg Télifagyi, gyerekkorunk kedvence

A téli fagylalt, azaz a télifagyi igazi retro édesség, amely olyan rajongótáborra tett szert a hetvenes években, hogy ez a múlni…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123590_fagyi-110.jpg Fagylalt Kiállítás és Fesztivál

Március 6-án, 5.000 m2-en, 50 kiállító részvételével nyitja meg kapuit Magyarország első fagylalt tematikájú kiállítása és…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123731_finn-110.jpg Furcsa finn finomságok

Az észak-európai gasztronómia egyik fontos és kifejezetten sajátságos konyhája a finn konyha. Bár földrajzilag és történelmileg…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123729_galuska-nokedli-csipetke-110.jpg Galuska, nokedli, csipetke

A magyar konyha egyik legfontosabb körete a galuska, más néven nokedli, melyet néhány perc alatt összeállíthatunk, és már…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/118000/118327_brokkoli-110.jpg Brokkoli, az egészségőrző

Sokan nagyon szeretik, mások helyből elutasítják. Az utóbbiban talán szerepet játszhat, hogy bár elkészítése nem igényel…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept