Keress receptre vagy hozzávalóra

Tiszai halászlé

default user icon
5 4.6/5

Hozzávalók

 • Hozzávalók 4 személyre:
 • 50 dkg apróhal
 • 1 db 1-1,2 kg-os ponty
 • 1 nagy fej hagyma
 • 1 paradicsom
 • 1 hegyes-csípős zöldpaprika
 • 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
 • cseresznyepaprika

Elkészítés

  Előkészítés: A halféléket (ha nem konyhakész, hanem élő halat vásárolunk) megtisztítjuk, a pikkelyeket lekaparjuk, a zsigereiket, belsőségeiket kiemeljük a hasüregükből, kívül-belül alaposan megmossuk. A halvért felfogjuk, az esetleges haltejet és ikrát félretesszük. A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk.
  Elkészítés: Az apróhalakat, a ponty fejét és farkát nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a felfogott halvért, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje, és kb. egy órán át lassú forralással főzzük-pépesítjük. A paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. A halszeleteket kissé besózzuk, felhasználásig hidegen tartjuk. Sűrű szövésű szitán átszűrjük a hallét, majd felöntjük 1 l hideg vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, ízlés szerint eltördelt cseresznyepaprikát, végül a halszeleteket, az ikrát és/vagy a haltejet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-15 percig – puhulásig – főzzük. Kavargatni nem szabad, mert a halhús törékeny, csak az edényt rázogassuk! A kész levest lehetőleg a főzőedényben tálaljuk, vagy nagyon óvatosan levesestálba szedjük, nehogy összetörjön a halhús. A csípős-hegyes zöldpaprikát felkarikázzuk, és külön tálkában kínáljuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 335 kcal

MME
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Hozzászólások

Interinter 5 évvel ezelőtt
A halászlét lehet hagyományosan is készíteni, mint ahogy fát vágni is lehet fejszével és láncfűrésszel is. Persze a fejsze sokkal hangulatosabb módja a favágásnak, mégis a kandalló előtt ülve és teát szürcsölgetve engem mondjuk nem zavar, ha a fát láncfűrésszel vágták össze. Szóval szerintem a végeredmény az ami fontos, azaz az ízek harmonizációja. Mint \"tiszai\" ember jól tudom milyen is egy jó halászlé és ettem már egynéhány félét. Akár milyen hihetetlen azért ezt sok ember sokféle képpen szereti. Nekem és az ismerőseimnek ez a recept pontosabban az eredménye nagyon ízlett. Köszönöm annak aki vette a fáradtságot és leírta ide. További minden jót mindenkinek, Cs.
terrijama 7 évvel ezelőtt
Javítás: istenkáromlás :) Még valamit: én is öreg mesteremtől tanultam, hogy a népi ételek készítésekor vegyük figyelembe, milyen eszközökkel rendelkezett a pusztai ember. Nem hordott magával se passzírozót, se füszeres szekrényt. Minél egyszerűbben főzzük, annál tisztább ízeket kapunk.
terrijama 7 évvel ezelőtt
Halászlét főzni igazán csak férfiak tudnak (meg én:):) ). Seniorral értek egyet: nem szűrünk! Az igazi karácsonyi halászléhez lassú, türelmes munkával szoktam kiválogatni az alaplében legalább 3 órán át megfőzött halból a húst. Nekem a tekerős passzírozó nem vált be. Istenkármolás, amit leírok: ledarálom a halhúst. Visszateszem az alaplébe, ha felforrt, bele a halszeleteket, rázogatom, míg felfő, utána már alig kell fözni óvatosan, gyöngyözve, és kész. hangszoros! A szingliknek bevált recept (én karácsonykor is szeretem így): az alaplébe teszek egy jó marék savanyúkáposztát, mikor puha, akkor a hal, majd a tejföl, és kész a székely halászlé. Nagyon finom!!!!!!!!!!!!
hangszoros 7 évvel ezelőtt
Edig kétszer föztem vén fejjel _ miután singli lettem és vágytam rá_ Mind a kétszer a paszirozással szivtam, mert az élvezeti értékét a sok szálka lerontotta. Most talán az a tekerös paszirozó, beválik ? Még a szivás tárgya, hogy a gondosan felirt hogyan papirt elcsiribáztam, ezért jöttem ide fényesedni. Nem nyertem, mert a bőség zavarában nem tudok választani. Na majd kitalálom. Abban igaza lehet az elöttem szolónak, hogy nem hagymaleves készül. Arra is rálesnék, hogy a sürű szitán, hogy tunkolja át a maszát a beküldö
Senior42 13 évvel ezelőtt
Szokták mondani: mindenki a saját halászlé receptjére esküszik. A közölt recept alapján készült halászlé, elképzelhető, hogy jó. Azonban..... Ha már tiszainak neveztetik akkor legyen is az. Nevezetesen: a valódi tiszai halászember soha nem mossa ki a halat kibelezés után. Meg hát, az un. alapléhez sem használ "sűrű szitát", egyszerűen azért bmert nincs rá szükség. Igaz nem 30 percig fő az alaplé, hanem akár 2 órát is. (Akkor lehet érezni a gőz fölött azt a jellegzetes enyves tapintást). Az igazi tiszai halászlében mindig van kecsege, harcsa, keszeg. (mind ez nem megmosva) Igy lesz az íze páratlan. A hozzászólásban szereplő töménytelen hagyma ...... hogy is mondjam, szóval nem hagymalevest főzünk. Öreg mesterem is úgy tudta, 1 kg hal, 1 l víz, 1 fej hagyma, 1 kanál őrölt paprika.

Hasonló Receptek

Magazin