A diót, a cukrot, a sütőport és a tojásokat kikeverjük. Ragacsos sűrű anyagot kapunk.
Sütőpapírra rárajzolunk 3 db 25 cm átmérőjű kört. Vizes kézzel 5-6 db nagyobb cseresznye nagyságú golyót formázunk, és a papírra lapítjuk. A tetejére rá lehet tenni fél diót.
A megmaradt tésztát három felé szétosztjuk és a kirajzolt kör széléig egy késsel és kézzel kilapogatjuk. Mivel ragad a massza, célszerű vizes kézzel dolgozni. Nem szabad a masszát eláztatni.
160 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ez kb 15 perc. A tészta kemény, törékeny, puszedliszerű lesz. Felhasználásig ne szedjük le a papírról.
A tejszínt cukor nélkül verjük fel kemény habnak. A lapok közé kell kenni, a tetejére a kicsi puszedlik jönnek. Minimum 6-8 órát állnia kell, hogy a kemény tészta megpuhuljon. Ideális egy nagy vendégvárásnál, mert a tészta napokkal korábban elkészíthető, és a tortát jóval a felhasználás előtt össze kell állítani. A recept nagyon egyszerű, rendkívül finom, krémes finomság lesz belőle. Ha nem verődik fel a tejszín, és nem lesz kemény a hab, semmi pánik, óvatosan össze kell állítani, és nem fog szétfolyni.
A recept dédanyám gyűjteménye, Halason készült, így mi csak Halasi tortának hívjuk. Biztos teli találat, nálunk a karácsonyi édesség mindig ez. - Soltesznora
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!