Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szilvás gombóc égetett tésztából

Hozzávalók

  • 3 dkg + 8 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 12 db szilva
  • 1 db tojás
  • 12 db kockacukor
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés

    1. A tésztához fazékban felforralunk 5 dl vizet a 3 dkg vajjal és egy csipet sóval együtt. Apránként hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal erőteljesen keverjük kb. 3 percig, amíg a massza a fazék oldalától el nem válik. Ekkor a tűzről levéve langyosra hűtjük. Közben egy tiszta fazékban bőven vizet forralunk. A szilvát megmossuk és kimagozzuk.
    2. A lehűlt tésztát az edényből munkalapra tesszük. Beledolgozzuk a tojást, majd simára gyúrjuk és rúddá sodorjuk. A rudat 12 részre vágjuk. A tésztadarabok közepére egy-egy szilvát teszünk, és a mag helyére kockacukrot dugunk. Végül a tésztát a szilvákra hajtjuk, és a csomagokat a tenyerünkben gombóccá formázzuk.
    3. A gombócokat a lobogó vízbe engedjük, és gyenge tűzön addig főzzük az újraforrástól számítva kb. 8 percig, ímíg fel nem. Közben serpenyőben felhevítjük a 8 dkg vajat, és világosra pirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Végül a szűrőkanállal kiemelt, lecsepegtetett gombócokat a vajas morzsába forgatjuk, és fogyasztás előtt megszórjuk fahéjas porcukorral.

    Megjegyzés


    Nagy szemű szilvából fél darabot tegyél a gombócokba.


     


    Szilvás gombóc receptek >>> 

     

     

     

Kiválthatod a kockacukrot, ha a szilva belsejét is megszórod fahéjas porcukorral.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin