Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szép-kártya: Ilyen meglepetésre senki nem számított

default user icon
MME
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Széchenyi Pihenő Kártyákra. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint az, hogy 2023-ban összesen 445 milliárd forintot töltöttek rá a munkáltatók, ami több mint 90 milliárd forinttal haladta meg a 2022-es évben rögzített 354,7 milliárd forintos összeget. Az emelkedésben az is fontos szerepet játszott, hogy tavaly januártól gyakorlatilag szabadon költhetjük a SZÉP-kártyán lévő pénzt egyetlen zsebből.

Decemberben ráadásul kiemelkedő szintet ért el a feltöltések mértéke: 2023 utolsó hónapjában 83 milliárd forint érkezett a dolgozók SZÉP-kártyájára. Ez 58 százalékkal volt magasabb, mint a 2022 decemberében (52,4 milliárd forint) feltöltött összeg. Az NGM kiemelte: a tavalyi rekord-feltöltéshez az a döntés is hozzájárult, hogy 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók az éves - 450 ezer forintos - kereten felül a SZÉP-kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 ezer forint összeget utalhattak. 2023-ban így 650 ezer forintra emelkedett a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege, valamint ebben az időszakban a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket a családok hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatták.

Ennek hatására közel 5 ezer új munkáltató lépett be a SZÉP-kártya rendszerébe, továbbá a munkáltatók 30 százaléka biztosította a megnövelt összeget. 2023-ban kártyabirtokosok összesen 449,4 milliárd forintot költöttek, amelyből a decemberi költések összege 64,2 milliárd forintot tett ki, tavaly augusztusban, szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben pedig összesen 53,9 milliárd forintot fordítottak élelmiszervásárlásra a családok. Az adatok arra is rámutatnak, hogy az élelmiszervásárlás lehetősége nem a turisztikai célú fogyasztástól vonta el a forrást, hanem azon felül realizálódott további költés.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss