Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A szakértők szerint ez a legjobb módja a lenmag fogyasztásának

default user icon
MME
A lenmag egészségügyi előnyei jól ismertek, sokszor fogyasztjuk diéta alatt is, de vajon helyesen?

Az apró magvak tele vannak értékes tápanyagokkal. A lenmag kiváló antioxidáns, fehérjedús, rostban gazdag, gyulladáscsökkentő hatású, valamint remek forrása az ómega-3 zsírsavaknak. A szakértők szerint azonban az egész lenmag külső, kemény héja miatt emésztetlenül halad át a bélrendszeren, vagyis nem tudjuk kinyerni belőle az összes hasznos anyagot.

 

Így fogyasszuk a lenmagot

Sokkal jobban érvényesül jótékony hatása a lenmagnak, ha nem egészben, hanem őrölve fogyasztjuk. Őrölt lenmagot a boltban is vásárolhatunk, de gyakoribb az egészben hagyott változat, amit viszont otthon nagyon egyszerűen megőrölhetünk mi magunk is. A legjobb eszköz ehhez egy kávédaráló, de ha ez nem áll rendelkezésre, turmixgépben vagy konyhai robotgépben is megőrölhetjük a magokat.

Az őrölt lenmag könnyebben emészthető, és így a bélrendszerből az összes tápanyag könnyedén felszívódik.

 

Az őrölt lenmag tárolása

Fontos, hogy őrölve a lenmag nem tartható el ugyanaddig, mint egészben hagyva. Helyezzük az őrleményt légmentesen záródó edénybe, és a hűtőben legfeljebb 1 hétig tároljuk. Csak addig fogyasszuk el, míg földes, enyhén diós ízű, ha keserűnek érezzük, akkor már avas, ilyenkor ki kell dobni.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss