48 dkg hal olajos (4 db olajos szardínia halkonzerv)
25 dkg margarin
1 db citrom leve
1ek tejföl
só
bors
A franciasalátához:
45 dkg franciasaláta alap (mirelit)
1 db alma
6 db csemegeuborka
4 db tojás (keményre főzve)
25 dkg majonéz
A torta összeállításához:
2 csomag toast kenyér
40 dkg sonka
40 dkg tarja, füstölt-főtt
25 dkg bacon (pirítotva, felkockázva)
15 dkg olajbogyó
4 db paradicsom
4 db piros kaliforniai paprika (de lehet bármilyen színű)
1 db kígyóuborka
2 db narancs
1 db citrom
1 csokor petrezselyem
1 db fejes saláta
Elkészítés
A halkonzervről leöntjük a levét, a halakat összetörjük egy villával, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat/margarint, a citrom kifacsart levét. Botmixerrel összedolgozzuk (ennek hiányában villával/kézzel). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és egy kevés tejfölt adunk hozzá. (Ne sokat, mert a pástétomnak sűrűnek kell maradnia.) Elkeverjük, és hűtőbe tesszük felhasználásig.
A franciasaláta alapot megfőzzük, leszűrjük, félretesszük. Amíg hűl az alap, felkockázzuk az almát és a csemegeuborkát nagyon apróra, megfőzzük a a tojásokat keményre, majd ezt is felkockázzuk apróra. Összekeverjük a hozzávalókat, majd betesszük a hűtőbe felhasználásig.
A torta összeállítása: egy tálcára elhelyezzük a kenyérszeleteket szorosan egymás mellé, és megkenjük a halpástétommal. Újabb kenyérszeletek következnek, amelyeket a franciasalátával kenünk meg. Felváltva rétegezzük így a kenyereket. Amikor elég magas a tortánk, akkor a tetejét halpástétommal lezárjuk, befedjük a sonkával meg a főtt, füstölt tarjával. Újból megkenjük pástétommal, de most már mindenhol: tetejét és oldalait is.
Ezután rátesszük a salátalevelet, hogy jól ráragadjon a masszára, ezután pedig kedvünk szerintm díszítjük. Ha elkészült, tegyük be a hűtőbe min. 4-5 órára, hogy jól összeálljon.
Sziasztok. Most egy svéd különlegességet fogok megosztani veletek. Hidegtáltorta. Ennek a tortának van egy kis sztorija. Volt szerencsém személyesen meg kóstolni a svéd konyhát, mivel ott dolgoztam. Ezt a tortát is ott ismertem meg, méghozzá úgy, hogy ahol dolgoztam, a svéd villanyszerelők miatt túlóráznunk kellet, igaz nem sokat, de volt egy hibájuk, és ezt korrigálni kellet. Emiatt másnap a svéd villanyszerelők főnöke hozott nekünk egy hidegtál tortát, szép gesztus volt tőle. Amikor megláttam a tortát, az állam leesett, mondtam is a srácoknak, hazamegyek, és ezt megcsinálom a családnak, így is történt, el volt ájulva mindenki, főleg az anyukám, azt mondta, lassan leckét kell vennie tőlem, olyan finomságokkal halmozom el. Nos, eredetileg a svédek rákpástétomot használtak a tortához, de mivel nálunk nem nagyon lehet kapni, és ha lehet is, akkor aranyárban mérik, így maradt a sima halpástétom, amit én csináltam házilag. Ahhoz, hogy jó gazdag legyen e torta, én belevittem a szeletek közé franciasalátát is. - Haidel
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!