Keress receptre vagy hozzávalóra

Svéd hidegtáltorta

Hozzávalók

  • A halpástétomhoz:
  • 48 dkg hal olajos (4 db olajos szardínia halkonzerv)
  • 25 dkg margarin
  • 1 db citrom leve
  • 1ek tejföl
  • bors
  • A franciasalátához:
  • 45 dkg franciasaláta alap (mirelit)
  • 1 db alma
  • 6 db csemegeuborka
  • 4 db tojás (keményre főzve)
  • 25 dkg majonéz
  • A torta összeállításához:
  • 2 csomag toast kenyér
  • 40 dkg sonka
  • 40 dkg tarja, füstölt-főtt
  • 25 dkg bacon (pirítotva, felkockázva)
  • 15 dkg olajbogyó
  • 4 db paradicsom
  • 4 db piros kaliforniai paprika (de lehet bármilyen színű)
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 db narancs
  • 1 db citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db fejes saláta

Elkészítés

    1. A halkonzervről leöntjük a levét, a halakat összetörjük egy villával, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat/margarint, a citrom kifacsart levét. Botmixerrel összedolgozzuk (ennek hiányában villával/kézzel). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és egy kevés tejfölt adunk hozzá. (Ne sokat, mert a pástétomnak sűrűnek kell maradnia.) Elkeverjük, és hűtőbe tesszük felhasználásig.
    2. A franciasaláta alapot megfőzzük, leszűrjük, félretesszük. Amíg hűl az alap, felkockázzuk az almát és a csemegeuborkát nagyon apróra, megfőzzük a a tojásokat keményre, majd ezt is felkockázzuk apróra. Összekeverjük a hozzávalókat, majd betesszük a hűtőbe felhasználásig.
    3. A torta összeállítása: egy tálcára elhelyezzük a kenyérszeleteket szorosan egymás mellé, és megkenjük a halpástétommal. Újabb kenyérszeletek következnek, amelyeket a franciasalátával kenünk meg. Felváltva rétegezzük így a kenyereket. Amikor elég magas a tortánk, akkor a tetejét halpástétommal lezárjuk, befedjük a sonkával meg a főtt, füstölt tarjával. Újból megkenjük pástétommal, de most már mindenhol: tetejét és oldalait is.
    4. Ezután rátesszük a salátalevelet, hogy jól ráragadjon a masszára, ezután pedig kedvünk szerintm díszítjük. Ha elkészült, tegyük be a hűtőbe min. 4-5 órára, hogy jól összeálljon. 

Megjegyzés

Sziasztok. Most egy svéd különlegességet fogok megosztani veletek. Hidegtáltorta. Ennek a tortának van egy kis sztorija. Volt szerencsém személyesen meg kóstolni a svéd konyhát, mivel ott dolgoztam. Ezt a tortát is ott ismertem meg, méghozzá úgy, hogy ahol dolgoztam, a svéd villanyszerelők miatt túlóráznunk kellet, igaz nem sokat, de volt egy hibájuk, és ezt korrigálni kellet. Emiatt másnap a svéd villanyszerelők főnöke hozott nekünk egy hidegtál tortát, szép gesztus volt tőle. Amikor megláttam a tortát, az állam leesett, mondtam is a srácoknak, hazamegyek, és ezt megcsinálom a családnak, így is történt, el volt ájulva mindenki, főleg az anyukám, azt mondta, lassan leckét kell vennie tőlem, olyan finomságokkal halmozom el. Nos, eredetileg a svédek rákpástétomot használtak a tortához, de mivel nálunk nem nagyon lehet kapni, és ha lehet is, akkor aranyárban mérik, így maradt a sima halpástétom, amit én csináltam házilag. Ahhoz, hogy jó gazdag legyen e torta, én belevittem a szeletek közé franciasalátát is.

Haidel
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek

Magazin