Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sulikezdés: így lesz zökkenőmentes és egyszerű

default user icon
MME
Visszavonhatatlanul közeleg a nyár vége, s vele együtt kezdődik ismét az iskola. Senkinek sem könnyű azonnal visszarázódni a szigorú napirendhez, a korai keléshez, a mindennapos feladatokhoz, elvárásokhoz. Hogy megkönnyítsük a szeptemberi sulikezdést, hasznos és gyakorlati tippeket gyűjtöttünk össze.

Ki az oviból vált iskolára, ki új oktatási intézményben kezdi az új tanévet, és persze sokan folytatják ott, ahol abbahagyták a nyáriszünet idejére a sulis teendőket.

A laza, pihenős szünidei napirend után ismét visszatérnek a feladatokkal, tanulással teli hétköznapok. Még azoknak a gyerekeknek sem igazán könnyű a váltás, akik várják a sulikezdést. Diákoknak és szüleiknek újra bele kell rázódniuk a szigorú napirendbe. S hogy ez minél zökkenőmentesebben történhessen, hasznos tippeket gyűjtöttünk össze. Próbáljátok ki!

izgalmakkal teli sulikezdés

Az augusztus vége minden gyermeknek az iskola szelét hozza. Izgalmakkal teli időszak ez: felkészülés a következő tanévre, türelmetlen várakozás és aggályokkal árnyalt hétköznapok. Segítség a felkészüléshez, ha

1. beszélgettek a sulikezdésről

Gyermekednek jól fog esni, ha megkérdezed, mennyire várja az iskolát. A legtöbb gyerek izgatottan gondol rá, hogy újra találkozik az osztálytársakkal, a tanárokkal, az újabb kihívásokkal és a feladatokkal.

Az is előfordulhat, hogy gyermeked egyáltalán nem így érez, és inkább nyomasztóan hat rá a sulikezdés gondolata. Ha ezt látod, mindeképpen érdemes vele sokat beszélgetni, meghallgatni a mondandóját, hogy miért érez így. Nagyon fontos, hogy számodra is nyilvánvalóvá váljon, miben segíthetsz neki, hogy mire becsöngetnek, elmúljanak a kételyek és az aggodalmak. Könnyebb segíteni a gyereknek, ha meg tudja fogalmazni a problémáit, gondjait.

2. Szorongások

Ha olyan ellenérzései, szorongásai vannak a gyereknek, amelyekről jó, ha a tanára is tud, mindenképpen érdemes még a tanév kezdete előtt felkeresni a pedagógust, és vele is beszélgetni erről. Így ő is fel tud időben készülni, hogy segíthessen a gyereknek a beilleszkedésben.

3. Nyári élmények

Augusztus vége ideális időszak felidézni a nyári élményeket, utazásokat, tábori tapasztalatokat. Fontos beszélgetni a gyerekkel, hogy mit érez, mit gondol, mi fog a legjobban hiányozni neki a nyári szünetből. Ha lehetséges, próbáljatok megoldást találni rá, hogy ezeket az élményeket a tanév alatt is be tudjátok legalább néha illeszteni a hétvégi programokba.

4. Pozitív hozzáállás

Nemcsak a gyerek megnyugtatása fontos, hanem a saját aggodalmaid szélnek eresztése is. A gyerekekre könnyen átragadnak a negatív és pozitív érzések, ezért sem mindegy, te hogyan érzed magad a sulikezdéssel kapcsolatban. Ha azt látja rajtad, hogy derűs és vidám vagy, pozitívan állsz az új tanévhez, ő is könnyebbnek átlép a kezdeti nehézségeken.

5. Tervezés

A zökkenőmentes sulikezdés egyik sarkallatos pontja a napirend. Érdemes már néhány nappal a szeptemberi becsengetés előtt korábban kelni reggel, azonos időben étkezni, este pedig időben ágybabújtatni a gyereket. Ha pihenten ébred, könnyebben hozzászokik az új napirendhez, és nem lesz az első nap sem annyira fárasztó.

Reggeli rutin

A reggeli rohanás, kapkodás mindenkinek stresszt okoz. Már pedig így indítani a napot senkinek sem jó. Inkább ébredjetek előbb, hogy nyugodtan készülődhessetek, lehetőség szerint reggelizzen közösen a család. Érdemes lehet elsétálni az iskolához, lemérni, hogy mennyi idő beérni reggel. Néhány nappal a sulikezdés előtt "lepróbálhatjátok" a reggeli teendőket, hogy aztán élesben simán és igazán vidáman indulhasson a nap.

  1. Például miért ne hallgathatnátok kellemes zenét a reggeli készülődés közben? A zene nyugtatja, lazítja az idegeket, mindenki vidámabb lesz tőle.
  2. Nagyon sok időt spórolhattok, ha este összekészítitek a másnapi iskolai holmit, kikészítitek a ruhákat.
  3. Minden reggel érdemes megnézni a forgalmat, ha autóval mentek. A reggeli dugó is okozhat stresszt...
  4. Ha egyedül jár iskolába a gyerek, az előző napokban sétáljatok el közösen a suliig. Mivel ilyenkor már nyitva vannak az épületek, be is nézhettek.

Így lesz örömteli az iskolakezdés

Ha gyermeked nem várja az iskolát, akkor érdemes vel a pozitívumokról beszélgetni.

  1. Mennyire jó érzés lesz, hogy újra találkozhat a barátokkal.
  2. Milyen önálló és megbízható, mert már egyedül jár suliba, és egyedül is képes boldogulni a feladatokkal.
  3. Új dolgokat tanulhat, nagyon sok új tapasztalatot gyűjthet.
  4. Újra bulizhat az iskolai rendezvényeken.

A fenti jótanácsok segíthetnek viszonylag egyszerűen visszazökkenni az iskolába, a tanulós hétköznapokba. A sulikezdést a szülőnek is újabb kalandként és örömteli eseményként érdemes kezelnie. Magabiztos és pozitív lelkivilágod ugyanis a gyereknek is megnyugtató lesz. Ezt mindenkor érdemes szem előtt tartani.

Ezek is érdekelhetnek

Friss