Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Spárga még, még és még!

Amikor szezonja van, nem lehet belőle eleget és elégszer enni. Készüljünk a spárgaszezonra!

Mi készülhet spárgából? Például leves.

Az egyszerű spárgalevesnél semmi probléma. Megfőzzük, világos rántás hozzá, fűszerek, petrezselyem, kis tejföl és már kész is.

Spárgakrémleves

Különösebb nehézség itt sincs, csak nagyon sok lehetőségünk van tovább ízesíteni,  a spárgán kívül egyebeket is beletéve. Jól megfőzzük ízesített vízben (só, kis cukor, pici citrom) a feldarabolt spárgákat. A fejüket előbb levágjuk és félretesszük, ezeket nem - vagy csak alig - kell főzni a tálalás előtt, és majd csak a kész levesbe kerülnek. Van, aki az alsó harmadát jól megfőzi, a középsőt előbb vajon párolja, majd felönti az előző főzőlevével, és tovább főzi puhulásig.  Amikor megfőtt, hozzáadunk tejszínt, majd be az egészet a mixerbe, utána pedig érdemes leszűrni, ne maradjanak benne szálak. Ezek bármilyen gondos hámozás után is maradhatnak a spárgán, és esztétikailag rontják az élvezetet.  A kész levest még egy pillanatra átmelegítjük, most jöhetnek bele a fejek, és már lehet is tálalni.

A tányérba aztán még tehetünk egy és mást, mint egyszerű, kockára vágott, vajon vagy olívaolajon pirított kenyérkockákat, de a kenyérkockákra még kis füstölt lazacot is tehetünk. Vagy jöhet bele egy kis reszelt parmezán, esetleg mini csíkokra vágott füstölt sonka is.  Bátran kísérletezhetünk, lehetetlen elrontani.

Spárga csőben sütve

A spárgát megfőzzük, és egy hosszúkás vagy ovális tűzálló tálba tesszük.  2 tojást és 2 dl tejszínt villával jól összekeverünk, és a spárgára öntjük. Vajon zsemlemorzsát pirítunk, ezt is a tetejére  helyezzük, és még megszórjuk reszelt sajttal, fűszerezzük borssal, petrezselyemmel. Kb.  20 percig sütjük, és már ehetjük. Lehet mellé adni, mint minden friss spárgából készült főételhez kortársát, a főtt, vajas-petrezselymes  újburgonyát.  Meg egy pohárka fűszeres, hűtött fehérbort.

Spárgát spárgával! >>>

Spárgakrémlevesek a Mindmegettén >>>

Spárga-egyszeregy >>>

Spárgás receptek >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

bviragne
Hidegvízbe tettem hámozás közben, majd forró ecetes, sós, cukros vízbe dobtam és kb 15 oercig főztem, utána jeges vízbe szedtem. Az eredmény mintha nem is hámoztam volna meg, mit csináltam rosszúl? Nagyon szeretem az ízét, mert a csúcsa ehető volt kb5-6cm hosszan. Hogyan kell megállapítani a piacon, hogy friss szedésü-e, vagy hogy elég zsenge-e? Már kétszer is próbálkoztam az idén, és mindig a tyukokhoz került, elég drága táp nekik.
szmari11
Azt hiszem, én is tudom, mit csináltál rosszul : azt, hogy bepaníroztad. Spárgával igazán sok mindent lehet csinálni, de rántani azért nem való. A másik hiba, amit sokan elkövetnek : nem hámozzák meg rendesen, és akkor elég kellemetlen folyton köpködni az evéskor
haszvir
Egy ismerösöm meglepett spárgával, addig soha nem ettem. Megmostam és bepaníroztam. Nem nyerte el a Család tetszését:-( Már tudom mit csináltam rosszúl, de nem akarják még 1x megkóstólni, én viszont nagyon szeretem az íze tökéletes.:-)

Magazin