Slambuc

default user icon
7 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg szalonna
  • 2 kg burgonya
  • 1 kg lebbencstészta
  • víz
  • bogrács

Elkészítés

    Elkészítés: Egy jóképességű bográcsban (vasfazékban) a kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, megpirítjuk. Ha úgy gondoljuk, a keletkezett tepertőt ezek után ki is szedhetjük, de akár benne is hagyhatjuk. A kis kockára vágott krumplit (újkrumpli nem alkalmas) beletesszük a bográcsba, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Felforrás után megsózzuk. Amikor a krumpli félfővésben van (csizmasarokkal már szét lehetne taposni), az összetördelt tésztát óvatosan rátesszük a tetejére, és annyi vizet pótolunk, hogy kb. 1-2 cm víz legyen a tészta felett. Lassú tűzön főzzük egészen addig, amíg a leve elfő. Ha szükséges, néha oldalirányban megmozgatjuk a bográcsot. Ha már elfőtte a levét, a krumplit a tésztával összekeverjük. És ezek után jön a lényeg, a forgatás. A krumplis-tésztás massza alját kicsit megpirítjuk, és a bográcsot a tűzről levéve megpróbáljuk rázogatva megforgatni az ételt úgy, hogy az alsó, pirult rész felülre kerüljön. Ez először nem könnyű művelet, de bele lehet jönni. Aztán ezt a forgatást addig ismételjük (kb. 1-2 percenként), amíg az egész étel színt kap, pirult lesz. A népi mondás szerint legalább 32 fordítás kell, de néha ennél azért többre van szükség. A kész étel pirult színű, és labdaformára összeáll. Ha az elején kivettük a tepertőt, tálaláskor tetszés szerint a slambuc tetejére rakjuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szabó Károly 9 hónappal ezelőtt
sanchopanza A hozzávalók (nyersanyag + eszközök) miatt került a pofonegyszerű kategóriába. Gondolj bele, a hortobágyi pásztoroknak nem volt hűtőszekrényük, meg csili-vili konyhájuk, mégis szerettek néha jóllakni. Egyébként valóban nem könnyű forgatni a slambucot, nem véletlen, hogy hagyomány szerint nők nem csinálhatják, viszont minden férfiembernek kötelessége megtanulni elkészíteni. Ez a mi családunkban is így van, fiam is kiválóan készíti, pedig nem egy szakács-típus. De a hagyományoknak ő is nagy tisztelője.
nyitild 3 évvel ezelőtt
Vizslás Nem tudom ki mesélte neked így a slambuc készítését, de azt hiszem öröm az ilyen beszédet hallgatni, néha még az ételnél is \"jobb\" :)
Nagy László 4 évvel ezelőtt
Én pedig úgy tanultam, hogy végy egy öhönfőző vasbográcsot, aminek jó kerek az alja, mert vasfazékban, halfőzőbográcsban, rézüstben ezt nem lehet forgatni. Szeleteld lemezesre a szalonnát, semmi esetre sem kockára, hogy jól elvegyüljön a pirított szalonna-lapka a lebbencstésztával. Ezután piritsd fel a tésztát a zsírban, hogyha később ráteszed a durván kockázott krumplit, az ereszt kis vizet, ne töttyösödjön meg a lebbencs. Gyorsan megpirul, ne hagyd magára a bográcsot, hamar szórd rá a krumplit, és csak akkor tégy alá egy kicsi vizet, ha az a krumpli már csírás volt... különben elég neki annyi, amennyi vizet magából kienged. És azonnal tedd le a fakanalat. Ettől kezdve már csak a bogrács forgatásával keverd- forgasd, legalább harminckétszer, míg az újjad hegye meg nem pörkölődik a forró bogrács szélétől....:)
dr. Gyüre Ágnes 6 évvel ezelőtt
Szóval harminckétszer kell megforgatni. Legalább. Akkor hogy a görcsbe került a pofonegyszerű kategóriába? Az ötcsillagos minősítéshez azért gratulálok.
Veres János 7 évvel ezelőtt
Alföldön öreglebbencsnek hívják :) , és tényleg nem jár bele hagyma :D
Szabó Károly 7 évvel ezelőtt
Lehet a tésztát megpirítani, csak akkor az már nem slambuc, még akkor sem, ha annak nevezi a készítője. Az általam leírt változat hortobágyi pásztoroktól ered, régebben tettem bele hagymát is, csak aztán egy ottani rokonom felvilágosított: "tehetel bele hagymát is, de nem jár bele". Ezt később egy öreg csikós is megerősítette. Szóval a slambuc így készül, az egyéb finomságoknak meg célszerű más nevet adni, véleményem szerint illik a hagyományokat legalább ennyire tisztelni.
GABRIELLA 7 évvel ezelőtt
Összefutott a nyál a számban. imádom, bár én pirított lebbencs tésztával készítem, de így is isteni!

Hasonló Receptek

Magazin