Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sertésszűz erdei gombás rizottóval

MME MME
60 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • 25 dkg sertés szűzpecsenye
  • 20 dkg gersli
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg parmezán
  • 1/2 dl rozébor
  • 2 dl vörösbor
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl olivaolaj
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg póréhagyma
  • 1/2 dl jus
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1,5 liter alaplé (zöldségleves)
  • bors
  • csíra a díszítéshez (póréhagyma, cékla, brokkoli...)

Elkészítés

  1. A húst előkészítjük, majd a sütőt 150 fokra előmelegítjük.
  2. Egy serpenyőbe étolajat hevítünk. A húst beletesszük, 1,5 percet pirítjuk minden oldalát. A húst sóval, borssal ízesítjük, vajat, néhány fokhagymagerezdet és kakukkfüvet adunk hozzá.
  3. A serpenyőt betoljuk az előmelegített sütőbe (ha sütőbe rakható), és 15 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, alufóliával letakarjuk, és 10 percet hagyjuk pihenni.
  4. Az alaplevet egy kisebb edényben kis lángon felmelegítjük, és takarékon melegen tartjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.

  5. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát, és kis lángon addig pároljuk, míg puha lesz, de nem kezd el nagyon színesedni. Hozzáadjuk a gerslit, egy csipet sóval 2 percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadunk egy kevés rozét. Egy merőkanálnyi alaplevet adunk a gerslihez, és folytonos keverés mellett puhára pároljuk. A levet fokozatosan adagoljuk. A következő kanállal akkor adjuk hozzá, mikor az előzőt már beitta.
    20-30 perc alatt a gersli megpárolódik, de nem fő szét, a rizottó pedig krémes és lágy lesz. A végén belekeverjük a vajat, a borsot és a parmezánt.

  6. Miközben a rizottót pároljuk, elkészítjük a gombát. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat egy kevés vajjal, megpirítjuk rajta az apróra vágott póréhagymát és fokhagymát, rátesszük az előkészített gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel, öntünk hozzá egy kevés rozét, majd lepirítjuk, és friss petrezselyemmel megszórjuk.

  7. Mikor elkészült az alap rizottó és a gomba, összekeverjük őket, majd lefedve 2-3 percig pihentetjük. A jus-t felhevítjük és hozzáöntjük a vörösbort. Végül a felvágott húst a rizottóra helyezzük, megszórjuk csírával, majd meglocsoljuk a jus-vel.

SERTÉSSZŰZ GRILLEZETT ZÖLDSÉGEKKEL >>> 

WELLINGTON SERTÉSSZŰZ >>> 

BACONBE GÖNGYÖLT SERTÉSSZŰZ RAKOTT BURGONYÁVAL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss