Elkészítés: Először elkészítjük a paradicsommártást: a bacont kisebb kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd szűrőkanállal tányérra szedjük. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az osszevágott csiperkét. Kevés citromlével meglocsoljuk: így a gombánk nem barnul meg. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, kisebb kockákra vágjuk. (Ha pürét használunk, kevés vízzel feloldjuk.) A paradicsomot hozzáadjuk a hagymás gombához. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, fűszerezzük. Majd készre főzzük.
Ezután elkészítjük a gombócokat: a hozzávalókat összedolgozzuk, a sajtot kockákra vágjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, közepébe belehelyezünk egy-egy kocka sajtot. Bő sós vízben kifőzzük.
Tálalás: a gombóc köré öntjük a paradicsomos gombás mártást, tetejére szórjuk a szalonna pörcöket, az egeszet megszórjuk petrezselyemzölddel.