Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bonbon, praliné, trüffel - így készítsd el egyszerűen házilag!

default user icon
MME
A legszebb ajándék, amit a két kezünkkel alkotunk. Ahelyett, hogy megvennénk valamelyik sablondesszertet, rokonaink, barátaink meglepődve bonthatják ki a csak nekik készített nyalánkságokat!

Bonbon, praliné, trüffel - mi is köztük a különbség? Apró és édes falatok, de némi különbség akad közöttük. A bonbon töltött csokoládégolyó, a praliné cukormasszából álló apró édesség, a trüffel pedig csokoládéalapú ízesített desszert.

A francia eredetű bonbont eredeti receptje szerint úgy készítették, hogy a vízzel olvasztott cukrot sűrűre forralták, majd csokoládéból, kávéból, narancsból vagy más gyümölcsből készített kivonattal, ritkábban illóolajokkal keverték, és mandulaolajjal bekent bádoglemezre öntötték. A masszát kockákra darabolták mandulaolajos késsel, majd esetenként egyenként megforgatták csokoládéban. Ma a bonbon általában egyesével be van csomagolva.

A praliné feltalálása Plessis-Praslin tábornok szakácsához kötődik, aki az egyik monda szerint 1671-ben az odaégetett mandulás desszertre ráöntette az olvasztott csokoládét, hátha még használható lesz úgy… Más források szerint urának kedveskedve kísérletezett. A recept szerint pirított mandulát vagy mogyorót felfőzött cukorral kell bevonni, aztán csokoládéba is lehet mártani. A szó a marsall nevéből származik.

A trüffel német szó jelentése szarvasgomba, de a csokoládébonbonokra is elterjedt a kifejezés. A kicsi, rücskös édességek alakja egyrészt hasonlít is a drága étekre, másrészt állítólag szorosabb köze is van egymáshoz a kettőnek: régen a szarvasgombát konyakban vagy portóiban tartósították, majd miután a gombát kivették belőle, a megmaradt alkohollal kis desszertcsokoládékat töltöttek.

Érdemes még tudni, hogy a bonbont egyesével csomagolják, a praliné és a trüffel mignonpapíron tálalandó.

Nem ördöngősség!

Ha van otthon jó minőségű csokink, vajunk, jófajta alkoholunk, akkor kedvünkre improvizálhatunk a különféle ízvilágú trüffelekkel. A csokit mindenki szereti, és rengeteg féle fűszer jól illik hozzá, ugyanígy játszhatunk az alkoholokkal. Hempergethetjük kakaóba, kókuszreszelékbe, darált vagy apróra tört mogyoróba, mandulába, pisztáciába, dióba, akár csokireszelékbe is. De tölthetjük is aszalt vagy kandírozott gyümölccsel, ropanós mandulával vagy mogyoróval.

Ha tökéletesre törekszünk, megmárthatjuk a kész falatot csokoládéban, ezután meghinthetjük aprított csonthéjasokkal, de csíkozhatjuk-díszíthetük más színű olvasztott csokival is.

Rengeteg variáció lehetséges, érdemes játszani az ízekkel!

Egyszerű bonbon

Hozzávalók: 23 dkg étcsokoládé, 8 dkg sózatlan vaj, 1 tojássárgája, kakaópor

Elkészítés: Törd össze a csokoládét, vízgőz fölött olvaszd fel a vajjal, és jól dolgozd össze. Vedd le a tűzről, és keverd bele a tojássárgáját. Tedd a keveréket hűtőszekrénybe, hogy egy kicsit megszilárduljon, majd formázz belőle labdákat, és egyenként forgasd meg a kakaóporban. A bonbonokat egyesével csomagold! Hűtőszekrényben tárolandó!

Alkoholos bonbon

Hozzávalók: 2 evőkanál likőr, rum vagy brandy, 13 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 2 db tojássárgája, kakaópor

Elkészítés: Gőz felett olvassz fel 13 dkg étcsokit, keverd ki a puha vajjal és a porcukorral, olvaszd össze, majd húzd le a tűzről, és tedd bele a tojássárgáját és az alkoholt. A masszát fél napig pihentesd hűtőben, majd formázz diónyi gömböket. Forgasd meg egyesével kakaóporban, és csomagold.

Marcipános bonbon

Hozzávalók: 50 dkg nyers marcipán, 10 dkg porcukor, 2 cl cseresznyepálinka, étcsokoládé, mandulaforgács

Elkészítés: A porcukorhoz add hozzá a darabokra vágott marcipánt és az alkoholt. Deszkán gyúrd egységes masszává. Formázz a masszából cseresznye nagyságú labdácskákat, hagyd fél órát száradni, majd egyesével mártsd felolvasztott étcsokiba, és újra hagyd száradni. Száradás elején mandulaforgácsba is meghempergetheted, s ha már jól megszikkadt, csomagold.

Sárgarépás bonbon

Hozzávalók: 4 darab sárgarépa, 4 marék darált dióbél, 1 citrom leve, 4 evőkanál méz, 4-5 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés: A sárgarépát hámozd meg, és reszeld finomra. Dolgozd össze a darált dióval, ízesítsd a citrom levével és a mézzel. Nedves kézzel formázz belőle diónyi golyókat, és mindegyiket forgasd meg a kókuszreszelékben. Kókuszreszelék helyett porcukorral és őrölt fahéjjal ízesített darált dió is megfelel.

Mozart-golyó

Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé vagy 2 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, 1 tojásfehérje, csokoládédara, meggybefőtt vagy rumos meggy

Elkészítés: Alaposan dolgozd össze a diót, a porcukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét. Vizes kézzel formálj diónyi gombócokat, mindegyik közepébe tegyél 1-1 szem meggyet, hempergesd meg csokoládédarában, majd hagyd szikkadni, lehetőleg levegős helyen, végül csomagold. Néhány nappal az ünnep előtt elkészülhet, akkor finomabb!

Étcsokis-mandulás hengerek

Hozzávalók: 25 dkg étcsokoládé, 13 dkg vaj, 13 dkg porcukor, 1 evőkanál instant kávé, 13 dkg aprított mandula

Elkészítés: A csokoládét törd össze, tedd tálba, és mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton olvaszd fel. A vajat keverd habosra, add hozzá az átszitált porcukrot, a kávét és a csokoládét. Az egészet keverd finom krémmé, amelyet aztán 1 cm vastagon teríts szét fólián, és hagyd kihűlni. Vágd hüvelykujj vastagságú csíkokra, sodord kis hengerekre, forgasd mandulába. Szép ajándék celofánba csomagolva, kis masnikkal átkötve.

Egyszerű trüffel

Hozzávalók: 30 dkg étcsokoládé, 5 evőkanál tej, 12 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojássárgája, kakaópor

Elkészítés: A csokoládét darabold fel, és tejben állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon olvaszd meg, majd keverj bele 10 dkg porcukrot, és add hozzá a tojássárgáját. A vajat is olvaszd meg, majd keverd a csokoládéba. Hűvös helyen 2-3 óráig pihentesd, majd a masszából formálj kis golyókat. Körülbelül 30 golyó lesz, a felét kakaóporba, a felét porcukorba hempergesd. A trüffeleket mignonpapíron tedd hűtőbe, s onnan tálald.

Whiskys trüffel

Hozzávalók: 35 dkg étcsokoládé, 12,5 dkg nugátkrémes csokoládé, 1 dl tejszín, 4 evőkanál whisky, tejcsokoládé-reszelék

Elkészítés: A csokoládékat darabold fel. Melegítsd fel a tejszínt, és olvassz fel benne 15 dkg étcsokoládét és a nugátkrémes csokoládét. Keverd bele a whiskyt. Legalább 4 órára tedd hűtőbe. Kézi robotgép habverőjével keverd krémesre a masszát. Oszd kis halmokra, és hideg kézzel gyorsan formázz golyókat belőlük. A maradék tortabevonót olvaszd fel, és vond be vele a golyókat. A csokoládéreszelékkel szórd meg a trüffeleket, és hagyd száradni. Fogyasztásig hűtve tárold.

Tejcsokis-mandulás trüffel

Hozzávalók: 9 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 30 dkg jó minőségű tejcsokoládé, 2 tojás sárgája, 10 dkg pirított tört mandula, kakaópor

Elkészítés: A vajat a tejszínnel forrald fel, közben a csokoládét vízgőz felett olvaszd meg. A kettőt keverd össze, majd add hozzá a tojások sárgáját. Az egészet jól dolgozd össze, és vízgőz felett addig keverd, míg fényes lesz. Ekkor keverd hozzá a pirított manduladarabokat, majd vagy kis hűlés után formálj belőle golyókat, vagy egy dermesztőtálat sütőpapírral kibélelve öntsd bele a masszát, s úgy tedd a hűtőbe, hogy aztán kockákra vághasd. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss