Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pomelo, az óriás citrus

A pomelo néhány éve jelent meg nálunk. Nem berobbant, sokkal inkább beette magát a köztudatba. Lassan, de biztosan mindenkinek lett egy ismerőse, aki már látott, pucolt illetve evett pomelót, és bízvást állította, hogy érdemes kipróbálni.

Sok más dologgal egyetemben a pomelót is lehet nagyon szeretni vagy ki nem állni. De mi is ez az ormótlan, éretlen grapefruitra emlékeztető, hálóba szorított citrusféle?

Akármennyire furcsa számunkra, a pomelo nem a modern géntudomány eredményeképp létrehozott torzó, hanem egy közel 2000 éves múltra visszatekintő dél-kelet ázsiai gyümölcs. Már i.e. 100 környékén termesztették Dél-Kínában a feltételezhetően Malajziában őshonos gyümölcsöt. Ma már egész Ázsiában, sőt az Egyesült Államok déli részein (Kalifornia, Florida) és a Karib-térségben is termesztik.

A pomelo a kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. A telihold fesztivál alatt is ezt a gyümölcsöt fogyasztják, egy régi legendának adózva ezzel. A történetek szerint úgy 500 évvel ezelőtt, a Ming-dinasztia idején egy nagy árvíz a császár gyümölcsöskertjében hatalmas kárt tett. Egyetlen gyümölcsfa, a pomelo élte túl az áradást, aminek később beérett gyümölcsét a császár megkóstolta, és oly édesnek találta, hogy a fa levágott ágait elültette, és egy egész nagy területen kezdte el termeszteni ezt a kitartó és finom gyümölcsöt.

A legnagyobb citrusféle kifejlett állapotban nagyjából 15-25 cm átmérőjű, súlya általában 1-2 kg között mozog, de akár az 5-6 kilót is elérheti. A hatalmas citrusfélét van, ahol kínai grapefruitnak, jabongnak, lusho gyümölcsnek vagy pompelmousnak is nevezik.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a pomelo a grapefruit és a narancs keresztezésével jött létre, de az igazság az, hogy a grapefruit képezi az átmenetet a pomelo és a narancs között.

Mi van benne?

A pomelónak kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül található benne B1-, B2-vitamin is. Gazdag élelmi rostokban és káliumban is.

Fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, s még a fogyókúrázóknak is segítségére lehet, hiszen található benne zsírégető enzim is.

Egy csészényi gyümölcshúsban nagyjából 80 kalória található, 10 dkg nagyjából 40 kalória.

Mihez használhatjuk?

Például másnaposság kezelésére. De emésztési zavarokra és köhögésre is jó ellenszer, sőt szív- érrendszeri panaszok is kezelhetőek vele, emellett immunerősítőnek is remek.

A vásárlásnál sértetlen héjú példányt válasszunk, amin nincsenek puha foltok. Szobahőmérsékleten nagyjából egy hetet bír ki, hűvösben akár egy hónapot is. Amíg a legtöbb gyümölcs esetében idegenkedünk a zöld példányoktól, a pomelónál ez ne legyen visszatartó erő, bár az igazán érett példányok színe a citromos sárga felé hajlik.

A héja vastag, ám viszonylag puha, így ha elég mély vágásokat ejtünk rajta, akkor könnyedén lehúzható. A membránokban fehér vagy rózsaszínű hús található, amiket a hártyától megszabadítva kell enni, illetve felhasználni.

Piknikezéshez, kiránduláshoz ideális gyümölcs, hiszen egy család számára ebéd után egy nagyobb labdányi pomelo pont elég, s a héja megvédi a húsát a piknikkosárban.

Az édeskés ízű gyümölcsből készíthető saláta. Akár gyümölccsel, akár zöldségekkel, hallal, fehér húsokkal gazdagítva. A pomelóból még könnyű levest is készíthetünk, de desszertekhez is felhasználhatjuk, ízesíthetünk vele sorbetet.  Bármire használhatjuk, amibe egyébként grapefruitot szoktunk használni.

Ezek is érdekelhetnek