Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pljeskavica polentával és paprikamártással

Déli szomszédjaink isteni fűszeres húspogácsákat készítenek, ezeket grillen sütik általában. A darált húsból készülő fasírtjaik lényege, hogy többféle húsból keverik…

A nyári grillszezonban én is szívesen készítek kerti partikon pljeskavicát, sok salátával, szósszal… Legutóbb polentával sütöttem a darált húsos pogácsát, mellé pedig paprikamártást készítettem, mégpedig vaníliával. Tudom, ez elsőre szokatlannak tűnhet, de nagyon izgalmas aromát kap tőle a sült paprikából készülő kísérő.

Polentakéregben sült pljeszkavica vaníliás paprikaraguval

Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús
20 dkg darált bárány
20 dkg darált sertéshús
2 gerezd fokhagyma

bors

A polentához:
8 dl tej
12 dkg kukoricadara
2 ág rozmaring
5 dkg vaj

A mártáshoz:
4 kaliforniai paprika
1 rúd vanília
5 dkg cukor
fél citrom leve
3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A darált húsokat összekeverjük sóval, borssal és a zúzott fokhagymával, és kerek pogácsákat formázunk belőlük.

A polentához a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a polentát, és folyamatos keverés mellett puhára főzzük. Végül hozzáadjuk a felaprított rozmaringot és a vajat, összeforgatjuk.

A paprikákat láng felett feketére sütjük, majd légmentesen lezárható edénybe tesszük, lezárjuk, hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héjukat, és apró kockákra vágjuk.

A cukrot 2 dl vízzel, a fél citrom levével és a vaníliarúd kikapart belsejével és a rúddal együtt negyed órát forraljuk. Hozzáadjuk a kockázott paprikát, és 3 percig forraljuk, belekeverjük az olajat.

A húspogácsákat forró serpenyőben kevés olajjal vagy grillen megsütjük mindkét oldalon, rákenjük 2 centi vastagon a polentát, és sütőben, 180 fokon 10-15 percig sütjük, vagy visszatesszük a grillre és lefedve sütjük.

A vaníliás paprikamártással tálaljuk.

Nagyon fontosnak tartom, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk a pleskavica készítésénél. Ha valaki tud szerezni a bárány mellé egy kevés - mondjuk 5-7% - faggyút is, akkor azt is beleteheti. Ezt külön lehet kérni a hentesnél, sőt már van olyan hentes is, aki elkészíti nekünk akár a csevapokat, akár a pleszkavicákat a mi instrukcióink szerint. Ha például megkérjük, hogy vákuumozza le, akkor egészen sok ideig kibírja a hűtőben, és mivel a vákuumozás közben eltűnik a darált hús közül a levegő, ezért tömörebb, ezáltal szaftosabb húst kaphatunk.

Ha grillen dolgozunk, akkor ennek az ételnek az elkészítéséhez is a zárt grillsütőt és a faszenes sütést ajánlom. Ezeknek a húspogácsáknak kifejezetten jól áll az enyhe füstíz. A húspogácsák egyik oldalát megsütjük, majd átfordítva rákenjük a polentát (érdemes lágyra készíteni, hogy könnyű legyen vele dolgozni). Ennél a momentumnál ismét variálhatunk… Mielőtt rákennénk a húsra a polentát, reszelhetünk rá kecskesajtot, megkenhetjük paradicsom- vagy lilahagymalekvárral, ajvárral, esetleg curryt szórhatunk rá, vagy grillezett zöldségekkel – padlizsánnal, cukkinivel vagy paprikával – kirakhatjuk.

De ízesíthetjük magát a polentakrémet is pirított mandulával vagy tört magokkal, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy bármilyen más fűszerrel. Reszelhetünk bele parmezánt vagy más kemény sajtot, de keverhetünk bele krémsajtokat is. Arra figyeljünk csupán, hogy a vaníliás paprikához párosuljon a módosítás, vagy ha nem, akkor a paprikát hagyjuk el.

A vaníliás paprikaszósz készítésekor érdemes nagyobb adagot készíteni, mert a fenti ételen kívül használhatjuk még halakhoz, tenger gyümölcseihez, sült húsokhoz, előételekhez, sajtokhoz, tán még desszertekhez is. A paprikaválasztásnál én a vékonyabb héjú kápia paprikát vagy a vastagabb húsú kaliforniai paprikát javaslom, ezekből gazdaságosabban és finomabb sült paprikát nyerünk.

Ha időszűkében vagyunk, vehetünk hámozott üveges paprikát is, melyet csak össze kell vágni. Itt érdemes kitapasztalni a fajtákat, mert van közöttük kifejezetten erősen ecetes, aminek nem áll jól a vanília. De ne felejtsük: a konzerv üveges paprika messze nem közelíti meg frissen sütött, helyben hámozott kápiákat. Ezért is érdemes nagyobb adagban készíteni, amit később akár salátának, köretnek is elkészíthetünk.

Pljeskavica, csevap, mititei és társaik >>>

Polenta vagy puliszka? >>>

Ezek is érdekelhetnek