Pita gyros-hoz

default user icon
36 4.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1/2 evőkanál só
  • min. 5 dl langyos víz

Elkészítés

    Elkészítés: Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük.

    Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos.

    A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be először, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön.

    Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínűre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz.

    Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit szeret.

Megjegyzés

10-15 db lesz belőle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és mikrózható.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Balla Gábor 3 évvel ezelőtt
Ez egy tökéletes recept.Köszi!
Bencsetler Brigitta 4 évvel ezelőtt
Sziasztok, nekem szárított élesztővel is sikerült (fél adaghoz egy tasak). köszönöm!
Megyesi 4 évvel ezelőtt
Én tegnap már sokadjára készítettem el, de most először rozsliszttel. Szép szürkés-barna színű lett :)) és isteni finom. Ha lehet még finomabb, mint búzaliszttel. Több is lett belőle kb. 21-22 darab.
Sövényi Marianna 5 évvel ezelőtt
Szenzációs!
Czeglédi Mónika 5 évvel ezelőtt
Megcsináltam, tökéletes!Csak ajánlani tudom!Kb. 200 Ft-ból 13 pita!
Magyar Krisztina 5 évvel ezelőtt
Sütve lehet fagyasztani,mert még a fagyasztóban is képes kelni tovább a tészta (pizzatésztával már jártam így!) . Kiveszed,átmikrózod,és eszeeeed! :) Én ezt kóstoltam már és hmmmmmmmmmm.......mennyeien finom volt!!! :D El is mentettem! Kössz! :)
Vancsa Barbi 5 évvel ezelőtt
Amindenit!!! Hálás köszönet a receptért, ha én tudom, hogy ez ilyen egyszerű!!! Egy szépséghiba volt a dologban: a sütőpapírom nem bírta a hőt az első adagnál, de a másodiknál csak liszteztem a tepsit. Izgultam, de ez mostantól mindennapos recept! A sikerélményért még egyszer köszönet :)
Krisztina 5 évvel ezelőtt
Király lett! :)
Bartha Zsófia 5 évvel ezelőtt
Én 1 evőkanál sót raktam bele, illetve kevés olajat és borsot! De valami isteni lett!!!Nagyon köszi a receptet:)!
Kalcsó Józsefné 5 évvel ezelőtt
Kedves t3v ! Írod, hogy jól fagyasztható, és mikrózható. szeretném megkérdezni, hogy kisütött állapotban fagyasztod-e. üdv: Edit

Hasonló Receptek

Magazin