Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Petrezselymes krumpli a sütőből

A petrezselymes krumpli egyike a legklasszikusabb hazai, sőt mondhatni közép-európai köreteknek. Nem is kell hozzá más, mint jó minőségi nem szétfövő burgonya, némi só, vaj és aromás petrezselyemzöld. Lehet ezt a hagyományos és igen népszerű köretet egy kis rafinériával új köntösbe öltöztetni? Hát persze!

A késő tavaszi, kora nyári újkrumpli mindenféle formában nagyon finom, de ősszel, mikor a tartalmasabb ételek veszik át a főszerepet, a burgonyák pedig már elérik a betakarításhoz ideális állapotukat, egészen más fogások válnak aktuálissá. A petrezselymes krumpli olyan köret, ami az újkrumpliból épp annyira nagyszerű, mint a már kissé korosabb, vagy másként fogalmazva: érett típusokból.

Ennek az egészen egyszerűen elkészíthető köretnek a titka kétségkívül a jó minőségű krumpliban rejlik. Ki hasábokra, ki karikákra szelve szereti jobban, de az biztosra vehető, hogy idehaza a hétvégi asztalokon sok családi ebéd elmaradhatatlan kísérője.

Nem is tagadom, szívesen készítem. Most azonban úgy alakult, hogy alapvetően egészen rövid idő alatt kellett gyorsan többfogásos menüvel előrukkolnom, és a résztvevők között volt, akiről tudtam, számára az lesz a főfogás, ami másnak esetleg köret. Nagyon jó minőségű kifliburgonyára sikerült szert tennem, gondoltam, ideje kicsit feldobni a hagyományos petrezselymes variációt, mégpedig úgy, hogy akár önálló fogásként is pironkodás nélkül feltálalhassam.

Ha a főtt vagy a sült krumpli lehet köret, arra gondoltam, miért ne lehetne még egy kis változatosságot belevinni, nem csupán a petrezselyemzölddel.

Hajszálvékony karikákra vágtam, és abban biztos voltam, végül a sütőben fog landolni. Akadt még idehaza némi pizzára szánt mozzarella sajtom, ami kissé keményebb a lében úszó rokonánál, de tökéletes lepényekre, pitékre, sőt tésztaételekre is, hát miért ne kerülhetne a formálódó, sütőbe küldendő petrezselymes krumpli tetejére is egy kevés belőle?

Így aztán szép fokozatosan összeállt fejben a recept, amit hamarosan a gyakorlatban is kipróbáltam. Az eredmény nem maradt el – köretként épp annyira remekül debütált, mint főfogásként, nem is kerül le az itthoni étlapról!

Petrezselymes krumpli csőben sütve

Hozzávalók 4 személyre köretként (2 személyre főfogásként):
50 dkg nem szétfövő burgonya
1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
1 teáskanál tengeri só
1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
7 dkg mozzarella (a keményebb, pizzákhoz kínált változatból)
frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A burgonyákat meghámoztam, uborkagyalun hajszálvékonyra szeleteltem. A petrezselyemzöldet közepesen finomra aprítottam. A tejszínt a sóval, némi borssal és a rozmaringgal alaposan elkevertem.
A vaj kétharmadával nagyon becsületesen megkentem egy tűzálló tál alját és peremeit, a maradék vajat félretettem. A krumplikarikák felét beleszórtam a sütőedénybe, meghintettem a petrezselyem felével, majd megismételtem a rétegezést. Nagyon fontos, hogy maximum 2 cm vastag legyen csupán a rétegezés, hogy rendesen átsüljön a krumpli, érdemes tehát megfelelő méretű edényt választani a sütéshez.

A sütőt 190 fokra előmelegítettem. A fűszeres tejszínnel meglocsoltam az előkészített sütőtál tartalmát, majd a maradék vajjal megszórtam tetejét, és némi borssal is fűszereztem – ez akár el is maradhat, ha gyerekek is fogyasztják majd a fogást. 20 percig sütöttem.

Közben lereszeltem a sajtot. A félpuhára sült krumpli tetejére szórtam a sajtot, és további 10-12 percre visszatoltam a sütőbe. Ennyi idő alatt ez a mennyiség tökéletesre sül. A krumplik szépen puhára sülnek a fűszeres tejszínben, a tetejére ráolvad, és kissé megpirul a sajt.
Azon melegében tálaltam.

Kétségtelen, hogy más karakterű köret, mint a hagyományos petrezselymes krumpli, de annyira finom, hogy feltétlenül érdemes színesíteni vele a repertoárt – ráadásul az elkészítése sem követel komoly konyhai jártasságot, az eredmény mégis pompás!

Ezek is érdekelhetnek