Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sikítva menekülnénk! 40 centis lódarázsfészket találtak a konyhában

default user icon
MME
Aki először felfedezte, vélhetően jéggé dermedt, amikor meglátta, hogy mi lóg egy elhagyatott otthon konyhájának mennyezetén.

Idén augusztusban talán az eddigi legnagyobb lódarázsfészekre bukkantak a brit szigeteken. A Csatorna-szigetekhez tartozó Jersey-n található St Brelade és az ott álló egyik elhagyatott háznak a konyhájában fedezték fel azt a lódarázsfészket, mely gigantikus, 40 centis méretű volt. Nem véletlen a múltidő, ugyanis a szakemberek már elvégezték a mentesítést, és felszámolták a darázsfészket, melyben állítólag 1500 egyed élt.

Mivel a konyha elhagyatott volt, csapadéktól, hidegtől és széltől védett helyként ideális volt a darazsak számára.

A hatóságokat idén már 171 esetben riasztották a lódarazsak miatt és vélhetően még tovább nő majd az észlelések száma. A helyzet nem túl rózsás a szigeten, ugyanis tavalyhoz képest is drasztikusan emelkedett a lódarazsas esetek száma. A Kínában őshonos faj (Vespa velutina) 2004-ben került Európába, pontosabban Franciaországba egy teherszállító hajón és az elmúlt majdnem két évtizedben embereket és mézelő méheket is megtámadtak. A lódarázs csípése egy arra allergiás ember számára akár halálos is lehet.

A lódarázsfészkek létrejöhetnek fákon, sziklafalon, de akár sziklaüregben vagy tetőtereken is – mondta a Daily Mailnek Alastair Christie, a jersey-i kormány egyik tagja. Christie kitért arra is, hogy ha a lódarazsak veszélyeztetve érzik a fészket vagy valamivel megzavarják őket, akkor nagyon agresszívvá válhatnak. Egy embert tavaly 12-szer szúrtak meg a darazsak, mikor az illető sövényvágás közben nem vette észre a fészket.

Mi a helyzet Magyarországgal?

A Kínából behurcolt ázsiai lódarázs (Vespa velutina) valóban egyre több helyen felbukkan Európában és a Magyar Természettudományi Múzeum biológusa, Dr. Vas Zoltán szerint csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg Magyarországon is. A szakember szerint azonban nincs ok a pánikra, mivel ez a nálunk élő, európai lódarázsnál kisebb méretű faj. A probléma az, hogy a médiában gyakran összekeverik ezt a fajt a másik, szintén ázsiai, óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia).

Ez utóbbi, tehát az ázsiai óriás lódarázs, mely akár 5-6 centiméteres is lehet, nincs jelen Európában, így Magyarországon sem.

Borítókép: Northfoto/Alastair Christie/SWNS

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss