Tudom, hogy hizlal. Azt is, hogy nem egészséges. Hogy nem ápdét és nem reformétel. Na és? Nem lehet mindig ezen görcsölni, nem? Minden télen megkérem az anyukámat, hogy süssön májat a családnak. Valójában már réges-régen megtanulhattam volna, de valahogy mindig úgy alakult, hogy Anya elkészítette helyettem. Idén sem volt ez másképp, pedig nem így terveztem. Napok óta fáj a torkom, rossz a közérzetem. Éppen ezért, amint hazaérek, igyekszem hamar megfürödni, a meleg ágyba bújni, és hangosan sajnálni magam (mert ugye szűz Holdam van, így nálam is játszik egy csöppnyi hipochondria). Ká pedig (rettenetes) teákat főz (de a lelkesedés és a jó szándék a fontos), pirítóst készít, és sürög-forog körülöttem. Hát igen, ilyen, amikor a kantin területén üzemzavar van.
Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a kantin tartalék erőforrásokkal rendelkezik, így krízis esetén is mindig van mit ennünk. A tartalék erőforrás az Anyukám, aki ellát minket mindenféle földi jóval. Apa ilyenkor Ká-val szerel vagy a kertben ügyködik, Anya pedig átveszi a kantin irányítását. Ká-val sült májat "rendeltünk"lilahagymával. Hozzávalók: 70 dkg pulykamáj, 1 csésze libazsír, 1 nagyobb hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, ételízesítő, tárkony, majoránna.
Elkészítés: Megmossuk, és ujjnyi darabokra vágjuk, majd spéktűvel megszurkáljuk a májat. Egy lábasban meglangyosítjuk a libazsírt, beletesszük a félbe vágott hagymát és a fokhagymákat (egészben), és egy picit megfuttatjuk. Beletesszük a májakat, és szép lassan, gyakori kevergetés mellett, takaréklángon sütögetjük. Kb. 10-15 perc alatt puhára pároljuk őket. Többször ellenőrizzük a májakat, hogy megsültek-e. Amikor félig megsültek, fűszerezzük sóval, egész borssal, ételízesítővel, tárkonnyal és majoránnával. Ezután kicsit erősítünk a lángon, és teljesen puhára pároljuk a májat. (Akkor készült el biztosan, ha kettévágjuk, és nem véres a közepe). Egy lyukacsos szűrőkanállal kimerjük a májakat egy tálba, és a zsírból kiszedegetjük a hagymát és a fokhagymákat. A zsírt visszatesszük a tűzre, erősebbre állítjuk a lángot, és 3-4 perc alatt elpárologtatjuk belőle a vizet. Ha kitisztult (persze az alja sötétebb marad), lehúzzuk a tűzről és visszatesszük bele a májakat. Megvárjuk, míg annyira kihűl, hogy hűtőszekrénybe tehessük. Hűtőben néhány óra alatt megdermed a zsír.
A libazsíros májas szendvics elengedhetetlen kísérője a lilahagyma. Érdemes nagyon vékony szeletekre vágni a megmosott hagymát, és ha tíz percre hideg vízbe áztatjuk mielőtt besóznánk, nem lesz annyira erős. A hagyma kapcsán mindig a nagymamám jut eszembe. Azt mondta, onnan lehet tudni, milyen lesz a tél, hogy a hagymának hány rétege van (nyilván nem üvegházi vagy import hagymára gondolt). Szóval, ha a hagymának vékony és kevés rétege van, enyhe telünk lesz. Ellenkező esetben kemény fagyokra számíthatunk. Érdekes, ugye?
A libazsíros sült máj nagyon ígéretesen nézett ki a hűtőben, ezért feltápászkodtam az ágyból, hogy házi kenyeret süssek. Mert ugye, nem minden nap eszik az ember ilyen finomságot? A fűszeres kenyeret korábban már kétszer is megsütöttem, így nem kellett azon aggódnom, hogy menet közben derül majd ki, hogy használhatatlan a recept. Fűszeres kenyér
Hozzávalók: 4 dkg élesztő, 1 dl langyos víz, 1/2 teáskanál cukor, 50 dkg liszt, 2 kis fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó kapor, 1/2 csokor petrezselyem, 1 szál rozmaring, 5 dkg margarin, 2 tojás, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
Előkészítés: Az élesztőt kevés langyos vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, kevés lisztet és langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. A kaprot, petrezselymet, rozmaringot megmossuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, és habosra keverjük a két tojással, a petrezselyemmel, a kaporral, a rozmaringgal és a szerecsendióval. A maradék lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a fűszeres margarint, a hagymát, a fokhagymát, a sót, és a maradék langyos vízzel simára dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük. Hosszúkás sütőformát kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. Átgyúrjuk a tésztát, a formába tesszük, és ismét állni hagyjuk kb. 15 percig. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük vízzel, és éles késsel pár helyen keresztben bevágjuk. Szezámmaggal és lenmaggal díszíthetjük. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Amikor a sütőből kivesszük, rácsra borítjuk, megkenjük a forró kenyeret vízzel, hogy ropogós legyen a héja.
Amíg főztem, Ká a szobában ügyködött. Apukámtól kaptunk egy régi, kopott, de alapvetően nagyon szép, míves, kovácsoltvas lámpát. Valaha a dédszüleimé volt, Kassán. Ká szépen letisztította, új konnektort varázsolt a végére, felfúrta a falra, végül pedig az izzókra tette az új lámpaernyőinket, amelyeket nemrégiben vásároltunk hozzá. A hatás nem maradt el. A madártej színű falakat diszkrét, meleg fény árasztotta el az ekrü színű lámpaernyők mögül, a fekete kovácsoltvas pedig romantikussá tette a szekrények között eddig üresen árválkodó területet.