Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

November 18. Ha tél, akkor libazsír!

Gyerekkorom óta szeretem a libazsírt. Pláne, ha a nagy fehérség sült pulykamájat vagy csirkemájat rejt. No és akkor még nem is említettem a finomra vágott lilahagymát és a ropogós házi kenyeret!

Tudom, hogy hizlal. Azt is, hogy nem egészséges. Hogy nem ápdét és nem reformétel. Na és? Nem lehet mindig ezen görcsölni, nem? Minden télen megkérem az anyukámat, hogy süssön májat a családnak. Valójában már réges-régen megtanulhattam volna, de valahogy mindig úgy alakult, hogy Anya elkészítette helyettem. Idén sem volt ez másképp, pedig nem így terveztem. Napok óta fáj a torkom, rossz a közérzetem. Éppen ezért, amint hazaérek, igyekszem hamar megfürödni, a meleg ágyba bújni, és hangosan sajnálni magam (mert ugye szűz Holdam van, így nálam is játszik egy csöppnyi hipochondria). Ká pedig (rettenetes) teákat főz (de a lelkesedés és a jó szándék a fontos), pirítóst készít, és sürög-forog körülöttem. Hát igen, ilyen, amikor a kantin területén üzemzavar van.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a kantin  tartalék erőforrásokkal rendelkezik, így krízis esetén is mindig van mit ennünk. A tartalék erőforrás az Anyukám, aki ellát minket mindenféle földi jóval. Apa ilyenkor Ká-val szerel vagy a kertben ügyködik, Anya pedig átveszi a kantin irányítását. Ká-val sült májat "rendeltünk"lilahagymával. Hozzávalók: 70 dkg pulykamáj, 1 csésze libazsír, 1 nagyobb hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, ételízesítő, tárkony, majoránna.

Elkészítés: Megmossuk, és ujjnyi darabokra vágjuk, majd spéktűvel megszurkáljuk a májat. Egy lábasban meglangyosítjuk a libazsírt, beletesszük a félbe vágott hagymát és a fokhagymákat (egészben), és egy picit megfuttatjuk. Beletesszük a májakat, és szép lassan, gyakori kevergetés mellett, takaréklángon sütögetjük. Kb. 10-15 perc alatt puhára pároljuk őket. Többször ellenőrizzük a májakat, hogy megsültek-e. Amikor félig megsültek, fűszerezzük sóval, egész borssal, ételízesítővel, tárkonnyal és majoránnával. Ezután kicsit erősítünk a lángon, és teljesen puhára pároljuk a májat. (Akkor készült el biztosan, ha kettévágjuk, és nem véres a közepe). Egy lyukacsos szűrőkanállal kimerjük a májakat egy tálba, és a zsírból kiszedegetjük a hagymát és a fokhagymákat. A zsírt visszatesszük a tűzre, erősebbre állítjuk a lángot, és 3-4 perc alatt elpárologtatjuk belőle a vizet. Ha kitisztult (persze az alja sötétebb marad), lehúzzuk a tűzről és visszatesszük bele a májakat. Megvárjuk, míg annyira kihűl, hogy hűtőszekrénybe tehessük. Hűtőben néhány óra alatt megdermed a zsír.

A libazsíros májas szendvics elengedhetetlen kísérője a lilahagyma. Érdemes nagyon vékony szeletekre vágni a megmosott hagymát, és ha tíz percre hideg vízbe áztatjuk mielőtt besóznánk, nem lesz annyira erős. A hagyma kapcsán mindig a nagymamám jut eszembe. Azt mondta, onnan lehet tudni, milyen lesz a tél, hogy a hagymának hány rétege van (nyilván nem üvegházi vagy import hagymára gondolt). Szóval, ha a hagymának vékony és kevés rétege van, enyhe telünk lesz. Ellenkező esetben kemény fagyokra számíthatunk. Érdekes, ugye?

A libazsíros sült máj nagyon ígéretesen nézett ki a hűtőben, ezért feltápászkodtam az ágyból, hogy házi kenyeret süssek. Mert ugye, nem minden nap eszik az ember ilyen finomságot? A fűszeres kenyeret korábban már kétszer is megsütöttem, így nem kellett azon aggódnom, hogy menet közben derül majd ki, hogy használhatatlan a recept. Fűszeres kenyér
Hozzávalók: 4 dkg élesztő, 1 dl langyos víz, 1/2 teáskanál cukor, 50 dkg liszt, 2 kis fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó kapor, 1/2 csokor petrezselyem, 1 szál rozmaring, 5 dkg  margarin, 2 tojás, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
Előkészítés: Az élesztőt kevés langyos vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, kevés lisztet és langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. A kaprot, petrezselymet, rozmaringot megmossuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, és habosra keverjük a két tojással, a petrezselyemmel, a kaporral, a rozmaringgal és a szerecsendióval. A maradék lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a fűszeres margarint, a hagymát, a fokhagymát, a sót, és a maradék langyos vízzel simára dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük. Hosszúkás sütőformát kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. Átgyúrjuk a tésztát, a formába tesszük, és ismét állni hagyjuk kb. 15 percig. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük vízzel, és éles késsel pár helyen keresztben bevágjuk. Szezámmaggal és lenmaggal díszíthetjük. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Amikor a sütőből kivesszük, rácsra borítjuk, megkenjük a forró kenyeret vízzel, hogy ropogós legyen a héja.

Amíg főztem, Ká a szobában ügyködött. Apukámtól kaptunk egy régi, kopott, de alapvetően nagyon szép, míves, kovácsoltvas lámpát. Valaha a dédszüleimé volt, Kassán. Ká szépen letisztította, új konnektort varázsolt a végére, felfúrta a falra, végül pedig az izzókra tette az új lámpaernyőinket, amelyeket nemrégiben vásároltunk hozzá. A hatás nem maradt el. A madártej színű falakat diszkrét, meleg fény árasztotta el az ekrü színű lámpaernyők mögül, a fekete kovácsoltvas pedig romantikussá tette a szekrények között eddig üresen árválkodó területet.

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>     

Ezek is érdekelhetnek

Friss