Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme az aprósütik királynője: így készül a non plus ultra!

default user icon
MME
Karácsonykor az aprósütemények ugyanúgy elmaradhatatlan részei az ünnepi menünek, mint a bejgli vagy a zserbó. Kérdés, hogy kinél mi készül: van, ahol a hókifli a sztár, van, ahol a linzer, és van ahol a non plus ultra nevű habos-lekváros linzerfalatka, ami, ahogy a neve is mutatja: csúcs, a maga műfajában! Most, a Sütisuliban, Ildikó megmutatja, hogyan készíthetjük el, cukrászdai minőségben!

Több mint 70 éve jelent meg Horváth Ilona szakácskönyvének első kiadása, pontosan 1955-ben. Szakácskönyvének célközönsége alapvetően a 20. század második felének dolgozó és háztartást vezető háziasszonya volt, akinek otthoni munkáját már nem segíti személyzet, viszonylag kevés ideje jut a főzésre, mégis tápláló, korszerű fogásokat tálal reggelire, ebédre, vacsorára. Kezdő és gyakorlott főzni, sütni szerető nők és férfiak számára ma sincs körültekintőbb kiadvány, melyben a közkedvelt fogások megbízhatóbb ismertetésével találkozna. Vannak persze Horváth Ilonánál is különlegességek, ezek egyike sokunk gyermekkori kedvence, a cukrászdák és esküvői desszertrepertoár elmaradhatatlan aprósüteménye: a non plus ultra.

A szó jelentése: felülmúlhatatlan, utolérhetetlen, nagyszerű. Szó nincs arról, hogy mindenki számára pontosan ez az apróság testesítené meg a „non plus ultrát”, tény azonban, hogy más étel nem ismeretes ezen a néven.

Elkészítése kis ügyesséet igényel ugyan, de közel sem bonyolult - karácsonykor akár egy tál ilyen felülmúlhatatlan apróság is asztalra kerülhet!

Hozzávalók a non plus ultrához:

A tésztához:
20 dkg vaj
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1 db narancs reszelt héja
A tojáshabhoz:
2 db tojásfehérje
12 dkg cukor
1 ek citromlé
A töltelékhez:
20 dkg sűrű narancslekvár

A NON PLUS ULTRa ELKÉSZÍTÉSE:


Ezek is érdekelhetnek

Friss