Keress receptre vagy hozzávalóra

Négy nagy márka hasalt el a Nébih nagy vajtesztjén!

Tizenkilenc előállítótól harminchárom különböző vajat vizsgáltak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, és az eredmények fényében tizenegy esetben indult hatósági eljárás - közölte a hivatal az MTI-vel. A minőségi teszten laikusok is részt vettek, és a szakemberekkel közösen a legjobb vajakat is kiválasztották.

A laboratóriumban egyrészt élelmiszerbiztonsági, másrészt minőségi szempontból ellenőrizték a termékeket.

Biztonsági szempontból a termékek avasságát mutató peroxid számmal, és a termékek növényi zsír tartalmával kapcsolatban nem talált szabálytalanságot a Nébih.

A négy megvizsgált "laktózmentes" feliratú vaj laktóztartalma is megfelelt az előírásoknak.

Minőségi paraméterek szempontjából négy terméknél súlyos hibát találtak a szakemberek. Egy esetben a víztartalom nem felelt meg a 16 százalékos határértéknek, míg a másik három esetben sem a tejzsír sem a víztartalom nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.


 

 

A kifogásolt termékek: 

Mizo Teavaj
Spar Free Form Teavaj
Tolle Teavaj
Jásztej Teavaj

A termékek jelölésekor például egy esetben a karotint nem tüntette fel az előállító, három termék csomagolására nem a hatályos jogszabályban előírt kereskedelmi név került, egy esetben pedig nem tüntették fel a csomagoláson a készítmény magyar nevét. Egy termék gyártmánylapja a hatályos jogszabálynál nagyobb víztartalmat tartott elfogadhatónak.

Hatósági eljárást négy terméknél a súlyos minőségi hiba miatt, további hét esetben pedig a jelölési hibák miatt kellett indítani.

Ezek a legjobbak

Laikus és szakértő kóstolók segítségével pontozták a termékek küllemét, illatát, ízét, állagát és kenhetőségét. E szempontok alapján a legkedveltebb termék a Magyarországon előállított Auchan Tuti tipp vaj lett. Másodikként a német Meggle márkázott vaj, harmadikként pedig az osztrák Milfina Lactofree végzett - közölte a Nébih.

(Forrás: MTI)

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin