Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos csokoládékrém steviával

Manapság gyakran hallunk az étkezés fontosságáról, a reformétkezés nagyszerűségéről. Zajlik a forradalom a gasztronómiában, a média ontja magából az életmódtippeket és ötleteketm és sorra tűnnek fel az ételreformerek. Nem szakácsok, hanem ételreformerek. Már az is egy titulus?

Ezer irányból jönnek az impulzusok: ezt együnk, ezt ne együnk, fogyókúrázzunk, mert úgy nem leszünk menők, így éljük az életünket és úgy ne, és aki nem így tesz, az mehet a levesbe, le van írva. Holott a lényeg csak annyi, hogy ne együnk többet, mint amennyit fel tudunk dolgozni, és ha lehet, mozogjunk minél többet, ha kell, az esti sorozat közben is lehet hasprést csinálni, gondolom, sokan szoktak is.

A stevia

Nem vagyok önjelölt próféta, de nem olyan régem találkoztam a steviával, ezzel az édes csodanövénnyel, és azóta is foglalkoztat. Árulják kivonat, esszencia, kapszula és por alakban is, de engem a friss növény foglalkoztat, de nagyon.

Kipróbáltam teához, forralt borhoz, limonádéhoz, és elkezdtem vele főzni is, ugyanis közel 200 fokig bírja a macerát. Elképesztően érdekes növény, Dél-Amerikából származik, és állítólag már az indiánok is használták. Akár 200-300-szor édesebb, mint a nádcukor, ezzel szemben nincs sem szénhidrát, sem kalóriatartalma, vagyis nem hizlal. A szervezetre kimondottan jó hatással bír, gombaölő hatása is van, és nem utolsó szempont, hogy mondjuk a gyerekek fogait nem roncsolja, és cukorbetegek is fogyaszthatják.

A steviáról (sztévia, sztívia) bővebben itt olvashatsz >>>

Ezt a cserépnövényt tarthatjuk bátran otthon, közepesen napos helyen, rendszeresen locsolgatva, így 3-4 hetente lehet a leveleit szüretelni. Frissen is használható, de száríthatjuk is, későbbi felhasználáshoz.

Ha frissen használjuk, dobjuk forró, de nem forrásban lévő tejbe vagy kevés vízbe, esetleg süteményhez adhatjuk a jelleget adó alkoholban is. Ha kellőképp kiázott, kivesszük, összedaraboljuk, majd visszadolgozzuk. Ha szárítjuk, akkor kiszárítás után összemorzsoljuk, és ugyanígy használhatjuk.

Egy egyszerű, de annál finomabb desszertet készítettem most steviával, amely bátran megállja a helyét a karácsonyi menüben is. Narancsos és nagyon csokis.

Narancsos csokikrém steviával

Hozzávalók:
1 l tejszín
25 dkg 70%-os csokoládé
1 rúd vanília
2 narancs
20 levél stevia

Elkészítés: 8 dl tejszínt felforralunk, hozzáadjuk a félbevágott és kikapart vaníliarudat, az összevágott csokoládét, a 2 narancs lereszelt héját. Simára keverjük. A narancsokat meghámozzuk és kifilézzük, a filéket a csokikrémhez adjuk, és óvatosan elkeverjük. Pohárkákba töltjük és lehűtjük.

A maradék tejszínből kiveszünk fél decit, felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra vágott steviát, majd lehűtjük. A fennmaradó 1,5 dl tejszínt habbá verjük, majd a fűszeres tejszínnel összekeverjük.

A lehűlt csokikrémet a habbal tálaljuk.

Tipp: Különlegesebbé tehetjük, ha a habhoz félretett tejszínbe a stevia mellett 2 ágnyi apróra vágott rozmaringot is teszünk.

Ezt a nagyon selymes csokoládékrémet készíthetjük a narancs helyett különféle ízesítéssel. Például rebarbarával, kandírozott fügével, durvára tört pörkölt mogyoróval, mandulával, fenyőmaggal, szarvasgombás szőlőmagolajjal, kandírozott gyümölcsökkel vagy exrtudált magokkal. Vagy készíthetünk hozzá leveles tésztából, esetleg dupla rétegű réteslapból porcukrozott kosárkákat, és ezekbe töltve tálalhatjuk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss