Narancsdzsem

default user icon
5 3.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 kg narancs
  • kg-onként 40 dkg cukor
  • tartósítószer

Elkészítés

    Elkészítés: 2 kg narancsot vásárolunk, alaposan megmossuk, majd a sárga héját burgonyahámozóval, vagy egy éles késsel lehántjuk és szálkásra összevagdaljuk. A fehér bundát lebontjuk és kidobjuk. A narancs húsát összekockázzuk apróra, a magokat kiszedjük. A sárga narancshéjat és a narancs húsát lábosba rakjuk és annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje. Lefedve takarékon egy óra hosszat forraljuk. Ekkor kg-onként 40 dkg cukrot öntünk bele és most már meg-megkeverve nagyjából 20 perc alatt besűrítjük. Végül a tűzről lehúzzuk, csipetnyi tartósítószert teszünk bele, és forrón üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Karácsony előtt szoktam megcsinálni.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Debreiné Gajdos Piroska 5 évvel ezelőtt
nekem is keserű lett, de azért annyira nem vészesen. Ettem már whiskeys narancsdzsemet,ami ennél jóval keserűbb volt,nálunk el fog fogyni. rpallaghy: dzsemekbe, lekvárokba szalicilt szoktak rakni tartósítószerként, ekkora mennyiséghez elég egy fél kávéskanálnyi. Én mondjuk egyáltalán nem is raktam bele, mert egyrészt a cukor is tartósít benne, másrészt azt nem fogja nálunkmegérni hogy megromoljon :)
László Katalin 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Megcsináltam én is és a héjától annyira keserű lett h ehetetlen :( Ki kell dobjam:( Nekem miért keserítette be?
Halász Zsuzsó 7 évvel ezelőtt
Én megcsináltam! És nagyon finom lett! Másnap az egész rokonságnak főztem még egy-egy 2 dl-es üveggel karácsonyi ajándékként. Nekem kicsit több kellett 20 percnél a cukor hozzáadása után, hogy besűrösödjön, de érdemes türelmesnek lenni :-) Megjegyzés: Ne felejtsétek el, hogy mielőtt felteszitek forralni a fehér részektől megfosztott narancsot és a vékonyra vágott héját, mérjétek le így is, mert ehhez képest kell adagolni majd a cukrot! Ja, és még azt a tippet kaptam, hogy miután forrón beletöltitek az üvegekbe és rátekeretétek a tetejét, fordítsátok fejtetőre az üvegeket. Én konyharuhákba csavarva egy kosárba további törölközők között tartottam amig ki nem hűlt. Este 8-kor kezdtem el a munkálatokat és másnap délután már Narancsdzsemmes kalácsot uzsonnáztunk :-)
Bálint-Pallaghy Réka 7 évvel ezelőtt
A lehántott és szálkásra összevagdosott narancshéjjal mit csinálsz? Milyen tartósítószert használsz? Mindenképp ki szeretném próbálni, de nem teljesen értem a receptet. Kérlek, segíts :)
Kisfalvi Alexandra 8 évvel ezelőtt
Nagyon finom. Én átpaszíroztam, hogy ne legyenek benne a hártyák. De sajnos nem maradt meg télire mert elfogyott. :-)

Hasonló Receptek