Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit egyen a gyerek nyáron? 5 hasznos tipp

A nyári szünetben bizony problémás lehet, hogy mit egyen a gyerek napközben, illetve az, hogyan érjük el, hogy ne csak édességet nassoljon, és hogyan oldjuk meg az étkeztetését úgy, hogy mindenkinek jó legyen.

Mindez persze függ a gyerek életkorától is, mi most elsősorban azokról a gyerekekről írunk, akik már elég nagyok, ahhoz, hogy egyedül maradjanak otthon, de ahhoz még nem, hogy az étkezéseikről is gondoskodjanak.

„A nyári meleg, a megváltozott napirend a fiatalok bioritmusát is felborítja, sőt éhségérzetük is csökken a kánikulában. Fizikai aktivitásuk viszont még nőhet is, ami tovább fokozza az amúgy is nagy folyadékigényüket. Emiatt is kell különösen odafigyelni arra, mit kínálunk nekik enni és inni” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője

1. Ne maradjon el a reggeli!

Kutatások szerint a gyerekek közel fele nem reggelizik rendszeresen, nyáron pedig a késői ébredés miatt még nagyobb eséllyel marad el a nap legfontosabb étkezése. Már azzal is sokat tehetünk, ha előző este elkészítjük a reggelire szánt szendvicset, például teljes kiőrlésű pékáruból, sok zöldséggel körítve. Odakészíthetünk mellé teát, gyümölcslevet vagy tejet is, hogy már reggel is igyanak a gyerekek. Így megelőzhetjük, hogy egész nap édességgel és cukros levekkel nyomják el az éhségérzetet.

2. Legyen meleg étel!

Reprezentatív kutatásokból kiderült, hogy bár sokszor nem úgy tűnik, a gyerekek szeretik a meleg ételt, csak sajnálnak időt és energiát szánni rá. Viszont, hais bekészítjük a hűtőbe, meg fogják melegíteni és megeszik. Ha nincs lehetőségünk minden nap gondoskodni az ebédről, akár rendelhetünk is a gyereknek, különböző cégek változatos ebédmenüket kínálnak kedvező áron. Előre megrendelhetjük és kifizethetjük a napi adagot, a futár pedig a gyerek kezébe adja, vagy a kilincsre akasztja, ahogy szeretnénk.

3. Szánjunk időt a közös étkezésre is!

Vakáció idején felértékelődik az együtt töltött étkezések szerepe is, ezért lehetőleg a vacsorát közösen töltsük el, és ekkor kerülhet friss, meleg étel is az asztalra. Ennek testi-lelki szempontból felbecsülhetetlen értéke van a gyermekek fejlődésében, semmiképp se hagyjuk ki.

4. Vonjuk be őket!

A jobb időkihasználás érdekében a gyereket be lehet vonni az ételek elkészítésébe: a zöldségek tisztítása, darabolása, a tálalás is lehet játékos feladat. Ráadásul tanul közben, valóban segít és utána szívesebben is fogyasztja azokat az ételeket, amiknek az elkészítésében ő is részt vett.

5. Egyeztessünk velük!

A nagyobb, 11-18 éves gyermekek mintegy egyharmada segítséggel, másik egyharmada pedig anélkül is képes valamilyen megoldással ételről gondoskodni saját magának, például bevásárolni boltban, vagy elkészíteni egyszerűbb fogásokat. Ebben viszont a szülő odafigyelése, ismereteinek megosztása mindennél fontosabb. Érdemes például előre megbeszélni a gyerekkel, mit fog venni a boltban magának, így elkerülhető, hogy édességre, nassolnivalóra költse a pénzt a táplálóbb élelmiszerek helyett.

5 ÉTKEZÉSI SZOKÁS, AMIN NYÁRON VÁLTOZTATNOD KELL>>> 

8 KÖNNYŰ NYÁRI TÖKFŐZELÉK, AMIT GYEREKJÁTÉK ELKÉSZÍTENI>>> 

11 KÖNNYŰ NYÁRI VACSORA 30 PERC ALATT>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss