Elkészítés: A tésztához összegyúrjuk a lisztet a cukorral, a vajjal és a tojással. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hidegre tesszük.
Az almát meghámozzuk, 8 gerezdre vágjuk, kimagozzuk. Összekeverjük a cukorral, a citromlével, a fahéjjal, a mazsolával. Az öntethez a pudingport simára keverjük a cukorral, a tojással és a tejjel.
A tészta 3/4 részét lisztezett deszkán kb. 28 cm átmérőjű körré kinyújtjuk. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a peremére is jusson. Az alját villával megszurkáljuk, és beleöntjük az almát, majd egyenletesen elosztjuk rajta a vaníliás öntetet.
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és 1 cm széles csíkokra vágjuk. Rácsosan a tortára fektetjük, a széleket összenyomkodjuk a torta peremével. A sütőben kb. 1 órát sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A tortát tálcára emeljük, megszórjuk porcukorral. Az almát vékony szeletkékre vágjuk, a tejszínt kemény habbá verjük, és a torta peremére habrózsákat nyomunk belőle. Az almacikkekkel és mazsolával díszítjük.