Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Leveles tésztakosárka chilis gombaraguval

MME MME
45 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg fagyasztott leveles tészta
  • 1 tojás
  • A chilis gombaraguhoz:
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 chilipaprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 2 szál zöldhagyma
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg szegfűgomba
  • 1,5 dl 30%-os tejszín
  • 1 szál friss rozmaring
  • 1 csokor petrezselyem
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: A fagyasztott leveles tésztát hűtőben kiengedjük. A chilipaprikát, a kaliforniai paprikát, a zöldhagymát, a gombákat és a zöldfűszereket megmossuk és leszárítjuk.

A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, a széleit körben levágjuk, hogy egy nagy négyszöget kapjunk, amit pizzavágóval 4 egyforma részre, négyzetre vágunk. A leeső tésztaszéleket késfok vastagra kinyújtjuk, majd szintén pizzavágóval vékony csíkokat vágunk belőle, ez lesz a kosárkák széle. A tésztanégyszeteket megkenjük felvert tojással, a tésztaszélekkel körberagasztjuk, újból megkenjük tojással, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Közben a raguhoz a forró olajon a karikákra szelt chilipaprikát 10-15 másodperc alatt megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kisebb kockákra darabolt sárga kaliforniai paprikát, a centis szeletekre vágott zöldhagymát, a cikkekre darabolt csiperkét, és magas tűzön - rázogatva - kb. 4-5 perc alatt megpirítjuk. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a tejszínnel, az aprított rozmaringgal, petrezselyemmel, sóval, borssal fűszerezzük, és 1 perc alatt összeforraljuk.

Tálaláskor a tésztakosárkákat tányérokra tesszük, ráhalmozzuk a chilis gombaragut, és forrón kínáljuk. Ízlés szerint díszíthetjük friss zöldfűszerekkel.

Megjegyzés

A fagyasztott leveles tésztát fontos, hogy hűtőben engedjük ki, mert különben megolvad a tésztában lévő nagy mennyiségű vaj és nem tudunk vele dolgozni, tönkremegy a tészta, nem lesz leveles. A kinyújtott leveles tésztát vághatjuk derelyevágóval is, így hullámos, még szebb lesz a tésztakrusztád széle.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek