Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elképesztő! Te kitakarítod ezeket a helyeket a lakásban?

default user icon
MME
Felporszívóztál, felmostál, kivitted a szemetet – ennyi a takarítás? Természetesen ennél sokkal több, igazi kihívás, és vannak olyan problémás területek, amelyek valahogy mindig kimaradnak. Hogy mik ezek? Mutatjuk!

Vannak olyan nyilvánvaló területei a lakásnak, amiket gyakorlatilag minden héten – sőt valamit naponta – is letörlünk, kitakarítunk. Ilyen például a konyhapult vagy a fürdőkád. De mi van a nem látható, „elfeledett” helyekkel?

Minden nap tegyünk a rendért

Takarítással foglalkozó szakemberek, mint Juliet Tenaglia, a Bella Cleaning tulajdonosa szerint fontos, hogy megtanuljuk kitakarítani az otthonunkat. Ez praktikusan azt jelenti, hogy létrehozunk egy olyan rendszert, amely segít a jövőben kevesebb erőfeszítéssel tisztán tartani a helyiségeket. „Mivel sokkal könnyebb karbantartani, mint mindig mindent előröl kezdni, a legtöbb, amit tehetünk magunkért és az otthonunkért az az, hogy nem hagyjuk felhalmozódni a rendetlenséget” – mondja Juilet. A szakember azt tanácsolja, hogy minden használat után hagyjunk rendet magunk után a konyhában és a fürdőszobában, tegyük a ruhákat a szennyesbe, hajtsuk össze a takarókat és igazítsuk ki a párnákat a nappaliban a kanapén. Ezek a feladatok a mindennapi rutin részeként lehetővé teszik, hogy jobban összepontosítsunk más, szemmel nem annyira látható helyekre, amikor nekilátunk a takarításnak. Hogy melyek ezek a helyek? Nézzük!

Szemhatár alatt és fölött

Ha egy lépést hátralépünk, és végignézzük az egész helyiséget felülről lefelé, olyan helyeket is megláthatunk, amik a napi rutin takarításból teljesen kimaradnak. Hogy mire gondolunk? Piszokfoltok a falon, ujjlenyomatok a tükrökön vagy az ablakokon, zsíros pacák a felső szekrényeken, por a mennyezeti lámpán stb.

Konyhai kisgépek

Oké, használat után elmossuk, letörölgetjük a konyhai gépeket. De azon már valószínűleg gondolkodnunk kell, hogy mikor tisztítottuk ki utoljára a sütőt vagy a kenyérpirítót? Vagy mi a helyzet azokkal az eszközökkel, amiket ritkán használunk? Ezeket is időről időre át kell törölni.

Bútorok mögötti területek

A kanapé és egyéb bútorok mögött ritkábban takarítunk, mint kellene – jó lenne, ha ezt is beépítenénk a rutinunkba. Egy könnyű, vezeték nélküli porszívó nagyban megkönnyíti a dolgot.

Rozsdamentes acél felületek

Az anyag jellegéből adódóan mindig nagyon fényesnek tűnnek – így aztán könnyebben elfeledkezünk a tisztításukról. A legtöbbször ujjlenyomatok, a konyhában zsírfoltok, a fürdőszobában pedig szappanfoltok csúfítják el a fényes felületeket.

Ablakpárkányok sarkai

Legyenek ezek a helyek is a listán, hiszen a sarkokban könnyen összegyűlik a por és egyéb allergének, amelyek akár komolyan veszélyeztethetik az egészségünket.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss