Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kovászos perec

default user icon

Hozzávalók

  • 50 dkg kenyérliszt vagy kenyérliszt és finomliszt 50%-os keveréke
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 25 dkg kovász (aktív kovász, ami nem túl savanyú
  • 1,2 dkg só
  • 1 dkg cukor
  • A tetejére:
  • 1 db tojás ( a kenéshez)
  • tökmag
  • szezámmag
  • lenmag vegyesen
  • A főzéshez:
  • 1 tk szódabikarbóna (opcionális)

Elkészítés

    1. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a langyos tejet, a nem szobahőmérsékletű vajat, a kovászt, a cukrot és a sót. A robotgép dagasztókarjával, vagy kézzel összegyúrjuk.
    2. A tésztát letakarjuk és meleg helyen 3 órán keresztül pihentetjük.
    3. A tésztát 10 dkg-os darabokra osztjuk. Szabályos golyókat formázunk belőle, majd letakarjuk és meleg helyen további 2 órán keresztül pihentetjük. Utána a golyókból kb. 50-60 cm hosszú rudakat sodrunk és pereceket formázunk belőle.
    4. Vizet forralunk, beletesszük a szódabikarbónát (opcionális). A lúgos víz segíti a perec barnulását és attól lesz a külseje jellegzetes állagú. A lábasba egyenként beletesszük a pereceket. Ügyeljünk arra, hogy a víz végig forrásban maradjon. Megfordítjuk fél perc után, még fél percig főzzük, és szűrőkanállal kiszedjük őket.
    5. Az előfőzött pereceket tojással megkenjük, megszórjuk a magokkal és 170 fokra előmelegített sütőben 22 percig sütjük.

    Videó! Így készítheted el a kovászos perecet! >>> 

    ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES ROPOGÓS HÉJÚ HÁZI ROZSKENYÉR >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin