Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Könnyű citromsodós torta

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú piteformához:
  • A tésztához:
  • 15 dkg süteményliszt
  • 3,5 dkg kukoricakeményítő
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1 egész citrom frissen reszelt héja
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál hideg víz
  • 1 csipet tengeri só
  • A töltelékhez:
  • 3 egész tojás + 1 tojássárgája
  • 15 dkg világos barnacukor
  • 1 citrom frissen reszelt héja
  • 2 citrom frissen préselt leve
  • 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál hideg víz
  • A díszítéshez:
  • ízlés szerint frissen reszelt citromhéj (elmaradhat)

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet mély tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot és a sót, alaposan összekeverem. A tojásfehérjét a teáskanálnyi hideg vízzel villával kissé felverem, az alaposan megmosott (lehetőség szerint vegyszermentes) citrom héját kis tálba reszelem.

A vajat kis forgácsokra reszelem, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztes keverékkel. A morzsaállagú elegyhez adom a reszelt citromhéjat, valamint a felvert tojásfehérjét. Tésztává gyúrom, majd frissen tartó fóliába csomagolva 30 percig hűtőszekrényben pihentetem.

Közben elkészítem a töltetléket. Egy nagyobb lábosban vizet forralok, és egy akkora hőálló tálat keresek, amelyet kényelmesen ráhelyezhetek a lábosra anélkül, hogy beleesne. Egy citrom héját kis tálba reszelem, a levét a tészta készítésénél sárga héjától megszabadított párjával együtt kipréselem. Egy másik tálban összekeverem a keményítőt a hideg vízzel. Nagyobb tálba mérem a barnacukrot, beleütöm a 3 egész tojást, valamint a tészta összetevőinél felszabadult tojássárgáját.

A forrásban lévő vízzel félig telt lábosra helyezem a tálat, és elektromos habverővel folyamatosan keverem a tartalmát, közben a tűzhelyen mérsékelem a lángot. 4-5 perc elteltével a sodó kezd sűrűsödni, ekkor az elektromos habverőt kézi habverőre cserélem, és az előkészített keményítőt, valamint a citromhéjat is hozzáadom a keverékhez. További 3-4 percig keverem a gőz felett.

Mikor könnyű, krémes állagot vesz fel a tál tartalma, gyorsan leveszem a tálat a lábosról, hozzákeverem a citromlevet – így nem vész el értékes C-vitamintartalma. A könnyű citromsodót hűlni hagyom.

A piteforma alját sütőpapírral bélelem, a tésztát 2-3 mm vékonyságú körlappá nyújtom. Nyújtófa segítségével belehelyezem a formába, óvatosan kibélelem vele az egészet, a lelógó széleket a nyújtófa segítségével levágom, a tésztát villával megszurkálom. A sütőt 175 fokra előmelegítem.

Egy jókora darab sütőpapírt borítok a tésztára, amelybe *sütési nehezéket* (ez nálam lencse, de lehet rizs vagy bab is) szórok. Így megakadályozom a tészta felpúposodását. 25-30 perc alatt világos színűre sütöm. A nehezéket eltávolítom, a vékony, ropogós tésztaburkot rácson hagyom hűlni.

Az alaposan kihűlt krémet egyenletesen elosztom a hideg tésztán. Kevés citromhéjat reszelek rá. Minimum 4 órára (de inkább egy egész éjszakára) hűtőszekrénybe helyezem a tortát.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek a recepttel kapcsolatban Habliliom blogjában!

- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek