Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kívül ropog, belül omlós: így süss csirkét sörösdobozon!

Az Amerikából elterjedt népszerű módszerrel egyszerűen készíthetsz egyben csirkét a konyhai sütőben vagy fedett grillben. Kívül szép pirosra sül, belül istenien omlós lesz a húsa a sörből felszálló gőztől, ráadásul sütés közben magára hagyhatod.
Mekkora legyen a csirke?

A kb. 1,2 kg-os csirkék könnyen ráhúzhatók a 0,33 l-es sörösdobozokra, illetve -üvegekre. A nagyobb, legfeljebb 1,5 kg-os szárnyasokat 0,5 l űrtartalmú dobozra, illetve palackra ültesd.

Praktikus kiegészítők

Grillszaküzletekben és webáruházakban vásárolhatsz olyan csirkesütő állványt, amelyben külön helyet alakítottak ki a sörösdoboznak. Ilyen szerkezet használata esetén nem kell a felborulástól tartanod. A füllel ellátott tartó megkönnyíti a csirke kivételét a sütőből.

A nagyobb csirkékhez érdemes kevésbé borulékony, sütőben és kemencében használható kerámiaedényt vásárolni konyhafelszerelési szaküzletben vagy kézművesvásárokon árusító fazekasoktól. Ezeknél az edény közepébe kell tölteni a sört, a csirke alatt pedig egyidejűleg zöldséget lehet párolni. Grillkészülékekhez a zöldség sütésére alkalmas betéttel egybeépített fémedényt lehet vásárolni.

A doboz vagy az üveg előkészítése

A tisztára mosott sörösdobozból vagy üvegből öntsd ki a sörnek kb. a felét (ezt megihatod!), mert sütés közben az összes nem tud elpárologni. A doboz tetejét érdemes néhány helyen kilyukasztani, hogy a grillezés során keletkező gőz még jobban átjárja a csirke belsejét. A palackról ne felejtsd el leáztatni a címkét!

A hús fűszerezése, pácolása

A megmosott és szárazra törölt csirkét kívül-belül kend be az ízlésed szerinti fűszerkeverékkel vagy páccal. Mindenhol jól dörzsöld be, nyúlj be a bőre alá is. Ezután pihentesd a hűtőben legalább fél órát, hogy átjárják az ízek. A fűszerkeverékből a sörbe is szórj egy keveset. A páchoz adott cukor grillezéskor karamellizálódik, és szép aranybarna lesz tőle a csirke bőre.

Stabilan ültesd a helyére a csirkét!

A csirkét a farrészével kell ráhúzni a sörösdobozra. A szárnyvégeket dugd a háta mögé, a két lábát pedig úgy igazgasd el, hogy stabilan megálljon. Rácson könnyebb kitámasztani. Ha üveget használsz, akkor a csirke nyakáig feltolhatod a palackot.

Sütés konyhai sütőben és grillben

A sütőt alsó fűtéssel melegítsd elő 160-170 fokra, és tedd a dobozon ülő csirkét egy tepsibe vagy alumínium grilltálcára, hogy abba csorogjon a kifolyó zsiradék. Süsd a sütő aljában 45-60 percig, majd a felső fűtést bekapcsolva 200 fokon kb. 15 percig. Hőlégkeveréses sütőnél az elejétől kezdve lehet alsó-felső sütést használni. Megspórolod a sütőtakarítást, ha a csirkére kilyuggatott sütőzacskót húzol. (A sütés vége felé vedd le, hogy jobban pirulhasson a bőr.)

A csirke akkor jó, ha a beleszúrt maghőmérő mindenhol 80-85 fokot mutat.

Érdemes a legnehezebben átsülő részen, a felsőcomb csontja mellett ellenőrizni.

A gömbgrillben tarts 160-180 fokot, és kotord oldalra a parazsat, a dobozra vagy üvegre húzott csirke alá pedig csúsztass grilltálcát a kicsepegő zsiradék felfogására.

A kész csirkét leszedés előtt hagyd hűlni egy rövid ideig, mert a felforrósodott fém vagy üveg megégetheti a kezedet.

Tippek körethez

A legegyszerűbb, ha a köretnek szánt vegyes zöldséget a csirkével együtt sütöd speciális edényben vagy középen lyukas grillrácson.

Amerikában a sörösdobozon sült csirkét hagyományosan majonézes káposztasalátával (coleslaw) fogyasztják.

Ezek is érdekelhetnek

Friss