Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelt szilvás pite fahéjas mascarpone habbal

default user icon
MME
Ez a süti a legújabb kedvencem! Teljesen elvarázsol a tészta puhasága, a szilva krémessége és a pirított mandula ropogóssága.

Az illatos kelt tészta mindenféle gyümölccsel nagyszerű párost alkot, nyugodtan variálhatjuk! Nagyon jól áll neki a körte, az alma, a barack, a ringló, a szőlő vagy bármilyen idénygyümölcs, ami sütéskor is kissé egyben marad.

A tetejére nem csak ropogós mandula kerülhet. Ha akarjuk egy kicsit variálni, készítsünk a tetejére morzsát liszt, vaj és porcukor keverékéből, amibe tehetünk egy kevés narancs- vagy citromhéjat. Ezt még a sütemény elkészítése előtt gyúrjuk össze, pihentessük fél órát a hűtőben. Amikor a gyümölcsöt feltettük a tésztára, akkor a hűtött tésztát nagylyukú reszelőn a tetejére reszelhetjük, és így tesszük a sütőbe.

A gyümölcsös pite önmagában is tökéletes desszert, de ha még finomítani szeretnénk rajta, egy krémes sodó, szósz vagy hab felségessé teszi. A szilvához nagyon jól illik a fahéj, ezért ajánlom a fahéjas mascarpone habot, de bátrabbak kakukkfüves változattal is megpróbálhatják. Eszméletlen!

Kelt szilvás pite fahéjas mascarpone habbal

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 dkg vaj
1 tojás
5 dkg cukor
fél teáskanál só
10 dkg mandula
2 teáskanál fahéj
1 kg szilva

A habhoz:
2 tojássárga
30 dkg mascarpone
1 dl tejszín
2 evőkanál méz
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál fahéj vagy aprított kakukkfű
2 dkg vaj, ha kakukkfüvet használunk

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk kis tejben, majd kevés lisztet adjunk hozzá, kissé elkeverjük. Ez az előtészta. Duplájára kelesztjük meleg helyen.

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot. A lisztet asztalra szitáljuk megkelt előtésztát a közepébe tesszük hozzáadjuk a cukros vajat, a tojást és a sót, és addig gyúrjuk, míg elválik a deszkától. Újra letakarjuk, hagyjuk duplájára kelni.

A szilvát kimagozzuk, negyedekre vágjuk. A tésztát átgyúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük 2-3 cm vastagra nyújtva. Kirakosgatjuk a szilvával, megszórjuk fahéjas cukorral és a mandulaszirommal, és 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.

A habhoz a tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a mézzel fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a mascarponét, a vajon megfuttatott fahéjat (vagy kakukkfüvet), óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.

A langyosra hűlt pitét a lehűtött mascarponehabbal tálaljuk.

A délutáni kávé mellé például remekül passzol ez a sütemény. Mostanság a kávézás reneszánszát éljük, és a délutáni teraszra kiülős, csevegős, barátokkal vagy munkatársakkal a napot levezetős kávézáshoz kifejezetten jó párosítás egy pite. Akár ez a szilvás-mandulás, akár egy körtés-fahéjas.

Sajnos nagyon kevés étterem vagy kávézóban készülnek helyben a sütemények… Pedig egy ilyen egyszerű, mégis különleges finomság olyan egyedi élménnyé tehetné a nagyon egyszerűnek indult kávézást, hogy teljes nyugodtsággal behúzhatnánk egy strigulát a törzsvendégszámlálóba.

Ajánlom ezt a süteményt kezdőknek is, mert ez a desszert tökéletes a gyakorlásra, próbálkozásra. Az otthoni süteményszortimentbe szinte kötelező felvenni: egyszerű, könnyű, és biztos nagy sikere lesz családi körben.

Legjobb szilvás receptek >>>

Mindenféle pite recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss