Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

RECEPT

« vissza

Kapros-tejfölös tökfőzelék

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Kapros-tejfölös tökfőzelék

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 231
  • Elküldve: 41

Hozzávalók:

  • 50 dkg gyalult tök
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis csokor kapor
  • kevés Vénusz olaj
  • kevés citromlé vagy ecet
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • cukor

Elkészítés:

Felaprítottam a hagymát és a kaprot gondosan, hogy nagyobb darabok ne maradjanak. A gyalult tököt megmostam, és kifacsartam belőle a nedvességet.

A kapor 2/3 részét megpirítottam a hagymával annyi olajon, amennyit felvett ahhoz, hogy szépen megsüljön. Én már itt teszek bele egy evőkanál sót, cukrot és ecetet, hogy a rákerülő tök jobban felvehesse az ízét.

Erre a pirított keverékre ráteszem a kinyomkodott tököt. Kevés tejet és tejfölt adok alá, ami éppen csak annyira elég, hogy ne égjen le. Ebben az állapotban dinsztelem pár percig.

Dinsztelés után teszek rá 6 dl (3 pohár) vizet, és jól elkeverem. Nem hittem volna, hogy felvesz ennyit, de végül pont jó lett ezzel a mennyiséggel. Itt víz helyett lehetett volna tejjel is hígítani.

Ezután rátettem a fedőt, és kicsit nagyobb lángra állítva 15 percig főni hagytam. Közben többször ellenőriztem és átkevertem, mivel könnyen le tud égni, ha a hőfok és az összetétel nem megfelelő. A maradék 1/3 rész kaprot most lehet hozzáadni. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne túl sokat adagoljunk!

Végül elkevertem 1 dl tejfölt, 1 dl tejet és 2 evőkanál lisztet, majd behabartam vele a főzeléket. Ilyenkor még meg szoktam kóstolni, hogy kér-e sót, cukrot, esetleg ecetet.

Megjegyzés:

Mivel én úgy szeretem a tökfőzeléket, ha édes és világos színű, nem tettem hozzá sem pirospaprikát, sem paradicsomot és zöldpaprikát, ahogy az más receptekben olvasható.

Aki még ennél a verziónál is világosabb színt szeretne, annak érdemes tejszínt hozzáadni, az ízén is sokat javíthat.

Az egyik kedvencem. :)

A receptet SilVie86 küldte. Köszönjük!



SilVie86 receptjeiből:
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 10 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2014. július 22. (kedd) 10:22
    Tökfözeléket nem tudom úgy elkészíteni hogy ne legyen túrós. Valaki segítsen ebbe, köszönöm.
Receptválogatás
Nyári kedvencünk: a lángos
Strandon vagy piacon kihagyhatatlan, de néha otthon is érdemes lángost készíteni! Kefires, joghurtos, burgonyás, káposztás változatban is nagyon finom, akár magában, akár tejföllel, sajttal, fokhagymával. !
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Tejszínes-túrós-gyümölcsös kocka Tejszínes-túrós-gyümölcsös kocka
Vargánya-fasírt Vargánya-fasírt
Tökfőzelék rántás nélkül Tökfőzelék rántás nélkül
Szalonnás-tejfölös tócsni Szalonnás-tejfölös tócsni
Kardamomos kávé-granita fahéjas tejszínhabbal Kardamomos kávé-granita fahéjas tejszínhabbal
Málnás-fehércsokoládés profiterol Málnás-fehércsokoládés profiterol
Avokádós margarita krémparfé Avokádós margarita krémparfé
Kínai ananászos sertéskaraj Kínai ananászos sertéskaraj
Morzsás torta erdei gyümölcsökkel Morzsás torta erdei gyümölcsökkel
Nyári bazsalikomos csirkeragu Nyári bazsalikomos csirkeragu
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122484_kurtos-kalacs-110.jpg Kürtőskalács, dorongfánk, botratekercs

A kürtőskalács megkerülhetetlen eleme az összes majálisnak, elképzelhetetlen nélküle bármilyen kirakodóvásár vagy fesztivál, nem…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122449_auguztusi-110.jpg Augusztusi gasztroprogramok

Augusztusban egyértelműen a boré és a Balatoné a főszerep. A sokféle boros és balatoni fesztivál mellett azért megtaláljuk még az…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122454_sziciliai-110.jpg Az izgalmas szicíliai konyha

A közel 5 millió lakost számláló legnagyobb földközi-tengeri sziget kalandos és számos hódításról tanúskodó története határozott…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122430_gorenje-110.jpg Vajon meddig marad friss a hűtőben a vasárnapi ebédünk?

Azt már biztosan kimondhatjuk, van különbség hűtés és hűtés között, azaz valósággá vált a fogalom: az egészség-megőrző…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/117000/117501_oszibarack-110.jpg Bársonyos és illatos: az őszibarack

Már június végén érni kezdenek az első hazai fajták, és egészen szeptember végig találkozni lehet a sárga- és fehérhúsú, lédús és…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122443_fetagolyok-110.jpg Diós fetagolyók petrezselyem-köntösben

A nyári konyhában az az egyik legnagyszerűbb, hogy az ember hihetetlenül kreatívvá válik a friss alapanyagokból, relatíve kis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122422_joghurttorta-110.jpg Krémes és hűsítő joghurttorta

A joghurttorta ideális édesség lehet a meleg nyári napokon, sőt a nagyobb mennyiségű benne található joghurtnak köszönhetően még…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122415_froccs-110.jpg Frissítő fröccs-variációk

A nyári meleg elengedhetetlen itala a vízzel hígított bor, vagyis a fröccs, amely hűsít, szomjat olt és finoman zsongít. Erre már…

Napi tipp
A sült fagylalt igazi vendégváró fogás, amit palacsintával, különféle öntetekkel társítva gazdag tányérdesszertként kínálhatunk. Kérd receptjeinket hírlevélben is! ►
Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept