Kapros-tejfölös tökfőzelék

default user icon
11 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg gyalult tök
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis csokor kapor
  • kevés étolaj
  • kevés citromlé vagy ecet
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • cukor

Elkészítés

    Elkészítés: Felaprítottam a hagymát és a kaprot gondosan, hogy nagyobb darabok ne maradjanak. A gyalult tököt megmostam, és kifacsartam belőle a nedvességet.

    A kapor 2/3 részét megpirítottam a hagymával annyi olajon, amennyit felvett ahhoz, hogy szépen megsüljön. Én már itt teszek bele egy evőkanál sót, cukrot és ecetet, hogy a rákerülő tök jobban felvehesse az ízét.

    Erre a pirított keverékre ráteszem a kinyomkodott tököt. Kevés tejet és tejfölt adok alá, ami éppen csak annyira elég, hogy ne égjen le. Ebben az állapotban dinsztelem pár percig.

    Dinsztelés után teszek rá 6 dl (3 pohár) vizet, és jól elkeverem. Nem hittem volna, hogy felvesz ennyit, de végül pont jó lett ezzel a mennyiséggel. Itt víz helyett lehetett volna tejjel is hígítani.

    Ezután rátettem a fedőt, és kicsit nagyobb lángra állítva 15 percig főni hagytam. Közben többször ellenőriztem és átkevertem, mivel könnyen le tud égni, ha a hőfok és az összetétel nem megfelelő. A maradék 1/3 rész kaprot most lehet hozzáadni. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne túl sokat adagoljunk!

    Végül elkevertem 1 dl tejfölt, 1 dl tejet és 2 evőkanál lisztet, majd behabartam vele a főzeléket. Ilyenkor még meg szoktam kóstolni, hogy kér-e sót, cukrot, esetleg ecetet.

Megjegyzés

Mivel én úgy szeretem a tökfőzeléket, ha édes és világos színű, nem tettem hozzá sem pirospaprikát, sem paradicsomot és zöldpaprikát, ahogy az más receptekben olvasható.

Aki még ennél a verziónál is világosabb színt szeretne, annak érdemes tejszínt hozzáadni, az ízén is sokat javíthat.

Az egyik kedvencem.

Száraz Szilvia
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kóczán Antal 2 évvel ezelőtt
Azután tedd bele az ecetet,mikor már felforrt a tej is és a tejföl. /vége felé/Ugyanolyan finom lesz és nem túrósodik meg.Kipróbáltam nem egyszer.
György 2 évvel ezelőtt
Tökfözeléket nem tudom úgy elkészíteni hogy ne legyen túrós. Valaki segítsen ebbe, köszönöm.
Tóth Erika 3 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett, köszönöm! Kedves Nanasnani, jó magam is a könnyű feltéteket szeretem, én sajtos karfiol vagy zöldség tallért szoktam hozzá sütni. Az Aldiban lehet kapni, Isteni finom, kívül ropogós, belül az olvadt sajt....hmmm, csak ajánlani tudom mindenkinek!
tojanos 4 évvel ezelőtt
Szerintem a hámozatlan tököt kell alaposan megmosni (esetleg a gyalut is). Így a gyalult tököt nem kell elrontani átmosással. A többi OK! Bocs\'
Zsozsóka 4 évvel ezelőtt
Pontosan, ha utána úgyis vizet öntesz bele, akkor felesleges levet eresztetni vele :)
Németh Gyuláné 4 évvel ezelőtt
Kár kicsavarni a levét, sok vitamin veszik el, próbáljátok ki anélkül ! Isteni finom lesz, és benne maradnak az ásványi anyagok ! Bocs ez az én verzióm !!!
Farkas Edit 5 évvel ezelőtt
Kipróbáltam, tejjel, ami számomra új volt, de tettem hozzá egy kevés pirospaprikát is, hagyományos módon. Nagyon finom így is! köszi
bahhama 5 évvel ezelőtt
Kipróbáltam, tényleg nagyon finom. B
Buskó Ágnes 5 évvel ezelőtt
Szia SilVie! Kipróbáltam a tökfőzelék receptedet és nagy sikert arattam vele a családomban. Köszönöm Kicsi
Száraz Szilvia 6 évvel ezelőtt
Szia, Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. :) A nagy igazság az, hogy én is csak pár éve kezdtem el fogyasztani, előtte még csak nem is hallottam róla. Mivel először étteremben ettem, az édes verziót kedveltem meg. Érdekes, mert előtte anyukám itthon minden főzeléket sósan készített, pirospaprikás rántással; mégis teljesen áttértem a tejes édes változatra. Válaszolva a kérdésedre: Ha valami könnyedebb feltétet keresek akkor a tükörtojás jut szembe. Gyorsan készen van és illik hozzá. Én szeretem keverni az édeset a sóssal, ezért feltétnek sokszor pörköltet vagy fasírtot eszek hozzá. A legtöbb magyaros étel alapja a szalonna/kolbász, ebből mindig van itthon. Aki szereti az intenzív ízeket, az süthet ezekből is 1-2 szeletet a főzelékhez. Remélem tudtam segíteni. :) Szilvi

Hasonló Receptek

Magazin