Úgy tűnik, hogy egyre nagyobb divat bizarr illatú gyertyákat piacra dobi. Nem is olyan régen még Jeremy Clarkson (a Top Gear autós magazin legendás műsorvezetője – a szerk.) borzolta a kedélyeket herezacskó illatgyertyájával, aztán megjelent Gwyneth Paltrow is, aki vagina aromával ellátott mécsesekkel tarolta le a világhálót, majd a végső döfést a KFC-s csirke illatú körömlakk vitte be az internet népének. Szóval elég hajmeresztő dolgok történnek mostanság a piacnak ezen ágán, így nem csoda, hogy az IKEA kiváló reklámszakemberei is meglovagolták a témát.
Ha valami oknál fogva te mégis igényt tartanál egy ilyen húsgolyós gyertyára, sajnos el kell hogy keserítsünk. Jelenleg egy szemfüles reklámfogás apropóján a Family program amerikai bevezetésének tizedik évfordulójára találták ki, amihez egy nyereményjátékon keresztül lehet hozzájutni limitált darabszámban. Magyarul itthon nem kapható, csak az Egyesült Államokban.
Ha annyira hiányzik az IKEA-s húsgolyók illata, akkor a legjobb megoldás az, ha beszerzel egy nagy adaggal és otthon kisütöd. Garantált az illatmámor!
Ám van ettől egy még jobb ötletünk a számodra!
A koronavírus-járvány kirobbanásánál Európa szerte bezártak az Ikea áruházak, csak az online vásárlás működött, egyik nagy kedvencünket, a svéd húsgolyót viszont nem hozták házhoz. Az IKEA akkor úgy döntött, hogy a receptet nyilvánosságra hozza, így már te is el tudod készíteni a nulláról ezt a klasszikus húsételt.
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
- 500 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 5 evőkanál tej
- só
- bors
A szószhoz:
- olaj
- 40 g vaj
- 40 g liszt
- 150 ml zöldségleves alaplé
- 150 ml marhahúsleves alaplé
- 150 ml tejszín
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál Dijon mustárt
Elkészítés:
- A kétféle darált húst összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, tojást és összedolgozzuk.
- Hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk és jól átkeverjük. A masszából kis golyókat formázunk, tányérra tesszük és letakarva a hűtőben hagyjuk legalább 2 órán át.
- Egy serpenyőben közepes lángon olajat melegítünk, majd amikor forró, beletesszük a húsgombócokat, és minden oldalról barnára sütjük.
- Amikor megbarnul, egy tűzálló edénybe tesszük, lefedjük és 180 ° C-os sütőben további 30 percig sütjük.
- A szószhoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kétféle alaplét és tovább keverjük.
- Ezután beleöntjük a tejszínt, a szójaszószt és a Dijon mustárt. Felforraljuk, és hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön. Ennyi, a húsgolyókat már tálalhatod is a szósszal.
Ajánljuk még: