Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Végre olcsóbb a paradicsom, bár így is jóval drágább, mint tavaly

default user icon
MME
A koktélparadicsom kivételével a legtöbb paradicsomfajta ára végre csökkent, de sajnos még mindig messze van az olcsótól - írja az Agrárinform.hu.

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján a Budapesti Nagybani Piacon a bizonyos paradicsomfajták 22-32 százalékkal drágábbak, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írja az Agrárinform.hu.

A 15 mm méretű koktélparadicsom július végi 1100 Ft/kg termelői ára 22 százalékkal haladta meg a tavaly jellemző árakat. Az árak szerencsére lefelé mozdultak, de még mindig bőven meghaladják a tavalyiakat. A július végén az Olaszországból származó koktélparadicsom 1080 Ft/kg nagykereskedelmi átlagára 21 százalékkal volt drágább az előző évhez képest. 

A koktélparadicsom bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon közel háromszorosa a gömb- és a fürtös paradicsomok árának és miközben a szezon előrehaladtával a többi paradicsomnak, ha kis mértékben is, de esett a termelői ára az előző hetekhez képest.

A gömbparadicsom termelői ára mérettől függően 330-355 Ft/kg. A 40–47 mm gömbparadicsom drágult az előző évhez legjobban, 32 százalékkal drágább, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A 47–57 mm gömbparadicsom termelői ára pedig 27 százalékkal emelkedett.

A gömbparadicsom termelői ára a 30. héten Debrecenben és Szegeden alacsonyabb volt, mint Budapesten. Pár héttel korábban viszont éppen Szegeden voltak kiemelkedőek a termelői árak.

A fürtös paradicsom termelői ára ugyancsak drágább, mint tavaly július végén. 40–47 mm méretű fürtös paradicsom 415 Ft/kg és ez az ár 19 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit. A 47 mm-nél nagyobb fürtös paradicsom bruttó termelői ára 375 Ft és ez 15 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Mikor lesz olcsóbb a paradicsom?

Várhatóan – ahogyan az előző években is – paradicsom termelői ára a szezon végén, augusztus végén-szeptemberben éri el a mélypontját. A paradicsomszezon Magyarországon hagyományosan júniustól októberig tart, azonban az üvegházi termesztéssel ez az időszak jelentősen megnövelhető.

Forrás: Agrárinform

Ezek is érdekelhetnek

Friss