Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az aranyló mezők ajándékai: ismerkedés a gabonafélékkel – 2. RÉSZ

Gabona számtalan formában kerülhet a tányérunkra: eszünk kenyeret, péksüteményeket, pelyheket és különböző köreteket. Szerencsére egyre több "egészséges" gabonát fogyasztunk. Ha úgy érzed, elveszel a sok információ között, olvasd el cikkünket!

A gabonák jótékony hatásáról cikkünk első részében olvashattatok. Most tovább folytatjuk az egészséges gabonák bemutatását.

Hajdina

Fogyókúrázóknak fontos alapanyag, ugyanis alacsony a kalóriatartalma, viszont igen laktató. Nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. Ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak. Rosttartalma segít a székrekedés kezelésében, valamint a bélrendszeri daganatok megelőzésében. Felhasználása széleskörű, szinte bármiben használható rizs helyett, köretként, kásaként is fogyasztható, lisztjét pedig kenyérsütéshez, tésztákhoz, süteményekhez is használhatjuk.

Quinoa

Magas fehérjetartalmú gabonaféle, mely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a migrén, és érdemes cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is beépíteni az étrendbe. Helyettesíthető vele a rizs, akár rakott ételek készítésekor is, de saláták alapanyagaként és édesen kásának is kiváló. Főzés előtt alaposan át kell mosni.

Amaránt

Az amaránt egyik fajtája, a kukoricához hasonlóan kipattogtatható, pirított, puffasztott termékek is készülnek belőle. Krémlevesekbe levesbetétként is fogyasztható, de édességek alapanyaga is lehet, gyümölcsökkel, olajos magokkal. Az amarántnak jelentős a fehérje- és zsírtartalma. Rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérjetartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet.

Rizs

A hagyományos fehér rizs mellett érdemes kipróbálni más kevésbé ismert rizsfajtákat is, mint például a basmati rizst, melynek nagy előnye a fehér rizshez képest, hogy sokkal kevésbé emeli meg a vércukorszintet, így szénhidrát-anyagcsere zavarok esetén, ideális választás a fehér rizs helyettesítésére. A barna rizs magasabb tápanyag- és rosttartalma annak köszönhető, hogy hántolás során csak a legfelső rétegtől fosztják meg. Magasabb rosttartalmának köszönhetően lassabb a felszívódása, ugyanakkor hosszabb főzési időt igényel, és állagra kissé keményebb, mint a fehér. Mégis érdemes inkább ezt használni, mert jóval több ásványi anyagot, vitamint és fehérjét tartalmaz. A vadrizs is jó választás, mivel összetett szénhidrát-forrás, ezen felül teljes értékű fehérjeforrás, az összes aminosav megtalálható benne. A fekete rizs Kínában honos, melynek magas az antioxidáns tartalma, ennek köszönhetően fontos szerepe lehet a szívbetegségek, és daganatos betegségek megelőzésében.

Kukorica

Bár hajlamosak vagyunk zöldségként gondolni rá, valójában a kukorica is egy gabonaféle, mely magas rost- és szénhidráttartalmának köszönhetően ellát minket energiával, és mindemellett hosszantartó teltségérzetet biztosít. A benne található rostok emésztetlenül maradt részei elősegítik a rendszeres székletürítést. Magas a keményítő- és fehérje-, valamint vitamin és ásványi anyag tartalma. Csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kialakulásának esélyét.

A cikk a Fanny magazinban jelent meg.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss