Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt az influenzaszezon: mindent, amit tudni érdemes a betegségről!

default user icon
MME
Aggódsz az influenzajárvány miatt? Ezzel nem vagy egyedül. Bár az influenzaszezon pontos kezdete minden évben változik, az biztos, hogy a csúcsidőszak december és február között van. Hogyan zajlik a betegség, mit tehetsz, hogy ne fertőzz meg mindenkit és mikor térhetsz vissza a munkába? Minden fontos kérdésre választ adunk.

Szakértők szerint a következő néhány hétben kell azzal számolni, hogy megnő az influenzás megbetegedések száma – még nem késő, hogy beoltasd magad! Az influenza elleni védőoltás akár 40-60 százalékkal csökkenheti a megbetegedés kockázatát, ha pedig mégis megfertőződsz, enyhébb tünetekkel számolhatsz.

De ha már beteg vagy, vagy a családban, baráti körben van beteg, jobb, ha tudod, mire számíthatsz. Íme minden fontos információ a gyakori tünetektől kezdve a gyógyulási folyamatig.

Az influenza tünetei

Mint minden betegségnél, több tünet is gyakori az influenzás betegeknél. Ezek a következők: láz, köhögés, torokfájás, étvágytalanság, orrdugulás, orrfolyás, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak. Bár nem gyakori, de egyesek hányingert, hányást vagy hasmenést is tapasztalnak. A legtöbb tünet hirtelen jelentkezik.

Így zajlik a betegség

  • 0. nap

Megfertőződsz a vírussal, és az elkezd a szervezetben dolgozni. Valójában ez nem egy nap, hanem akár 4 nap is lehet a tünetek megjelenéség. Ezt nevezik lappangási időszaknak.

  • 1. nap

Az első napon a tünetek csak enyhe formában jelentkeznek. Úgy tűnik, mintha eldugult orral ébrednél, fáradtnak, levertnek érzed magad. Aztán ahogy halad előre a nap, egyre több tünet jelentkezhet egyre erőteljesebben.

  • 2. nap

A második napon a tünetek már mind megvannak: lázas vagy, és ott a többi kellemetlenség is: orrdugulás, végtagfájdalom stb. Ekkor még nehéz megállapítani, hogy „sima” influenzavírusról van szó, vagy esetleg COVID-ról. Az influenza a legtöbb esetben nem igényel kezelést. Az ágynyugalom elősegíti a gyógyulást, fontos a megfelelő folyadékpótlás, a lázcsillapítás. Mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni, ha a betegnek krónikus alapbetegsége van, ha terhes, ha 1 évesnél fiatalabb, vagy idős.

  • 3. nap

Mindenki máshogy éli meg az influenzát, és számos tényezőt kell figyelembe venni, például, hogy milyen erős az illető immunrendszere, vagy hogy kapott-e influenza elleni oltást. Mindezek mellett a 3-5 nap számít a csúcsnak. A láz és a fájdalom, fáradtság állandó, és a tünetek egyre csak rosszabbodnak. Ekkor már érdemes COVID-tesztet csinálni. Ha pozitív, hívd fel a háziorvosod!

  • 4. nap

Míg egyeseknél enyhülni kezdenek a tünetek, mások még mindig a csúcson vannak. Nem lehet megmondani, hogy ez a szakasz kinél meddig tart, hiszen a különböző szervek máshogy reagálnak a vírusra. Mindenki csak magához tud viszonyítani.

  • 5. nap

Ezen a napon már a javulás jelei mutatkoznak az általános állapotodban, jobb a közérzeted. Ilyenkor már általában a láz is csökken, akár el is múlhat.

  • 6. nap

A hatodik napon örömmel konstatálhatod, hogy elmúlt a lázad, vagy csak rövid időre megy fel a testhőmérsékleted. A torokfájásnak, izomfájdalomnak vége, a légzés könnyebbé válik, újra tudsz enni. Ekkor azonban még messze vagy a száz százaléktól, ez az időszak a lábadozás.

  • 7. nap

A hetedik (a lappangási idő elhúzódásával a tizedik) napon már készen állsz egy könnyű sétára, enyhe fizikai munkára. Ha elhúzódó köhögést tapasztalsz, hordj maszkot! Ha ebben a szakaszban légzési nehézség lép fel, mellkasi fájdalmat érzel, amelyet visszatérő láz kísér, akkor ezek már az influenza szövődményének jelei. Gyakori szövődmény a tüdőgyulladás: az influenzavírus a légúti nyálkahártyákat károsítja, ami által védtelenné válik a szervezet a baktériumokkal szemben. A vírusfertőzés által legyengített szervezetben a baktériumok súlyos tüdőgyulladást okoznak. Ekkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert antibiotikumos kezelés szükséges!

Mikor kell visszavonulót fújnod?

Nos, szinte biztosan nem veszed észre, mikor kellene elkülöníteni magad: sajnos tünetmentesen is fertőzöl. A vírus, ahogy megjelenik benned, fertőz, de akár több nap is eltelhet a tünetek megjelenéséig. Így nem tehetsz mást, mint ha tudod, hogy beteg emberrel találkoztál, legyél óvatos, és hordj maszkot pár napig – hátha te is benyelted a vírust.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss