Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válasszunk ventilátort – 5 szuper hasznos tipp a vásárláshoz!

default user icon
MME
A fülledt meleget alig lehet kibírni légkondi nélkül, azonban egy ilyen gép beszereltetése nem éppen olcsó. Szerencsére helyettesíthetjük egy ventilátorral.

A ventilátor kiválóan keringteti a levegőt a lakásban, így hűvösebbnek érezzük a szoba hőmérsékletét. Miután nem fúj ki magából hideget, így a megfázás kockázata is jóval alacsonyabb.

Rengeteg fajta létezik ebből az eszközből, így vásárlás előtt érdemes alaposan átgondolnunk, hogy nekünk milyen kapacitásra, illetve funkciókra van szükségünk. Ebben segítenek a Fanny Magazin tippjei. 


Legalapvetőbb paraméter

Ahhoz, hogy dönteni tudjunk a típusról, tisztában kell lennünk azzal, hogy az adott helyiség hány köbméter. Természetesen a szoba típusától is függ, hogy a gépnek milyen, úgynevezett légszállítással kell bírnia. Ez a szám azt mutatja meg, hogy a gép az adott szobaméretben hányszor képes teljesen megforgatni a levegőt. A nappaliban és hálóban ennek a számnak 2-nek, a fürdőben 7-8-nak, a konyhában pedig 8-10-nek kell lennie.

A propeller mérete

A ventilátor mérete függ a propeller átmérőjétől. Minél nagyobb ez az alkatrész, annál jobban forgatja a gép a levegőt a szobában. Ugyanakkor ez azért is fontos szempont, mert a propeller méretének növekedésével arányosan növekszik a ventilátor fogyasztása is.

Figyeljünk a fogyasztásra

A ventilátorok fogyasztását is – mint általában minden árammal működő gépnél – wattban adják meg. Ez azt mutatja meg számunkra, hogy működés közben az eszköz mennyi áramot használ el óránként. Nem kell nagyobb teljesítményt választanunk a szükségesnél, hiszen akkor feleslegesen fogyaszt sokkal többet a ventilátor, ami majd a rezsiszámlánkon is meglátszik.

 

Nézzük a funkciókat

A megfelelő eszköz kiválasztásánál szintén támpontot nyújtanak a funkciók. Típustól és ártól függ, hogy ezekből hány darab van. A legtöbb ventilátoron különböző sebességű fokozatok vannak. Ez bőven elegendő, de ha nagyon profit szeretnénk, akkor elérhetőek olyan darabok is, amikben van időzítő, távvezérlő.

Mennyire lesz majd hangos?

Valószínűleg sokat használjuk majd nyáron a ventilátorunkat, így a zajszint is egy fontos jellemző. Ezt decibelben találjuk meg a gépek tájékoztatóján vagy dobozán. Próbáljunk meg 30 dB alatt választani.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek