Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Így lesz tökéletes a karamell

A karamell készítés nagyon egyszerű, ám mégsem szívesen fogunk hozzá. Ha nem figyelünk oda, könnyen leéghet és keserű ízű lesz. Most segítünk, hogy elkerüld a buktatókat és mennyeien finom karamellszószt készíts a desszertjeidhez.
Hirdetes

Mi kell a karamellhez?

A karamellhez nem sok hozzávalóra lesz szükséged. 

1 bögre cukor
1/4 bögre víz
1,5 dl habtejszín
5 dkg vaj
1 csipet só

Hogyan készítsd el?

A cukrot és a vizet tedd egy lábasba. Ügyelj arra, hogy olyan lábast válassz, amiben garantáltan nem ég le a cukor. A vizet és a cukrot keverd össze és kezd el alacsony lángon hevíteni, addig, amíg a cukor el nem olvad.

Emeld a hőt!

Ha a cukor már teljesen folyékony, akkor emeld a hőt. A karamell akkor lesz tökéletes, ha a cukor 170 fokra hevül. Ennél alacsonyabb hőfokon nem kezd el karamellizálódni a cukor. Ekkor fordul elő, hogy megég és keserű lesz.

Ne keverd!

Miközben a cukor karamellizálódik, maradj a tűzhely mellett, egy percre se hagyd magára. Ne kevergesd, hanem inkább a tűzről levéve rázogasd a lábast. 

Jöhet a vaj és a tejszín

Ha a cukor már szép aranybarna, akkor a tűzről levéve hozzákeverheted a vajat és a tejszínt és a sót. Tedd vissza a tűzre és főzd krémesre.

Mihez használhatjuk?

A karamell elsősorban az édességekben, desszertekben nagyon finom. A karamellszószból készíthetsz házi bonbont is, akár karácsonyra, ajándékként is. A karamell remek kiegészítője lehet húsoknak, köreteknek és salátáknak is.

NAGYON CSOKIS KARAMELLÁS KEKSZTORTA >>> 

OMLÓS KEKSZBŐL CSORGÓ KARAMELL: ŐRÜLETES (BÖGRÉS) DESSZERT SÜTÉS NÉLKÜL >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Hirdetes
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes