Elkészítés: 1. A lisztet elmorzsoljiuk a vajjal/margarinnal. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, élesztővel, tojássárgájával és a sóval, majd a liszthez adjuk, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, 30 percig kelesztjük.
2. Közben a töltelékhez a hagymákat meghámozzuk, uborkagyaluval felkarikázzuk. Két részletben, 2-2 evőkanál felforrósított olajban megfonnyasztjuk-pirítjuk, erőteljesen sózzuk, borosozzuk, hagyjuk kihűlni. A sonkát/tarját vékony csíkokra vágjuk, a sajtot megreszeljük. Az öntethez a lisztet simára keverjük az apránként hozzáadott tejjel, beledolgozzuk a tejszínt, a tojásokat és a sajt kétharmadát, ízlés szerint sót, borsot.
3. Egy kb. 5 cm magas, 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a nyújtófára feltekerve a tepsibe ejtjük-fektetjük, szegélyét szabályosra igazítjuk, és kissé felmagasítjuk. Alját villával megszúrkáljuk.
4. Egyenletesen elsimítjuk rajta a hagymát, megszórjuk a sonkával/tarjával, és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, bevonjuk az öntettel, végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
5. Középső rácsálláson 1 órát sütjük (tűpróba). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán kb. 5x5 cm-es kockákra (vagy szeletekre) vágjuk, és tálra csinosítjuk.
Jó étvágyat!