Elkészítés: A friss ananászt egészen apróra kockázzuk (kb. fél cm-es kockákra), majd felaprítjuk a friss korianderleveleket, illetve a chilipaprikát, majd mindezeket olívaolajjal összekeverjük.
Egy lábasban vajat olvasztunk, ezen üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, majd megfuttatjuk rajta a zöldborsót. Puhára pároljuk, ha szükséges, kevés vizet önthetünk alá. Amikor a borsó megpuhult, aprított friss mentával krémesre pürésítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A szedret a cukorral és a kakukkfűvel egy kis nyeles forralóban összeforraljuk. Amikor már kezd elforrni a leve és sziruposodik, levesszük a tűzről.
A szószokat tálkákba szedjük, a főtt sonkát tálra rendezzük, és a kissé megpirított barna kenyérrel tálaljuk izgalmas húsvéti alternatívaként.