Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Finom mézeskalács

default user icon
9 4.4/5

Hozzávalók

 • Hozzávalók:
 • 25 dkg méz,
 • 5 dkg vaj,
 • 3 egész tojás,
 • 10 dkg porcukor,
 • 1 evõkanál fahéj,
 • 1 kávéskanál szegfüszeg
 • 2 dkg szalakáli
 • 70 dkg liszt

Elkészítés

  Elkészítése: A mézet és a vajat langyosítsd meg. Egy másik edénybe tedd az egész tojásokat, porcukrot és a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos vajas-mézbe. Újból dolgozd össze és gyurjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig. Másnap nyújtsd ki kb. 4 mm vékonyra, formázd(angyalka, karacsonyfa, csengõ, télapó stb.)kend be felvert egész tojással a tetejét, majd tedd fóliával bélelt tepsibe. Forró sütõbe süsd mogyoró barnára(4-5 perc). Ha kihűlt, gyönyörûen lehet díszíteni, a fenyõre díszként felaggatni. Csodálatos illat lengi be a házat.
  Díszítõ cukormáz készítése:
  1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot adjál, hogy összekavarva igen sûrû anyagot kapjál.(Habverõvel nem szabad verni!)Kanállal rakj kicsi mennyiséget nejlonzacskóba, a minek sarkára kicsi lyukat vágtál. Úgy rajzolj, mint a ceruzával. Színezheted kakaóporral is a cukormázt. Elõre el lehet készíteni, és ajándékozz mindenkinek, akit szeretsz!

Megjegyzés

A legszebb ajándéknak tartom, mert míg készítem és díszítem, szeretet tölti be szívemet, és gondolatban azokkal vagyok, akiknek ajándékozni fogom. Mit is lehetne szebbet adni... (A receptet és a szép gondolatot is!)

MME
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

karacsony26
Én még csak most fogok nekiállni. A szalakálit muszáj belerakni?:)
CandyS
Ez a recept szerint csináltam eg életem első mézeskalácsát és isteni finom lett. Csinálhatok még egy adagot :) Nekem is kemény volt tésztája, de annyira nem, hogy ne lehessen vele dolgozni.
kiszme
Legyetek olyan kedvesek és írjátok meg Nekem,hogyan kell a mézeskalácsot ízesíteni és mivel?! Köszönöm
mezeskalacshu
Nem készítettem el ezt a receptet, de tapasztalt róka lévén van pár tippem azoknak, akik küzdenek vele: A pihentetést ne hagyjátok el, erre szüksége van a tésztának! Inkább használj kicsit kevesebb lisztet! Kísérletezz vele, mert liszt és liszt között nagy a különbség. A méz olyan anyag, ami a levegő páráját összegyűjti. Ha a kemény mézeskalács párás helyen van, akár fél nap alatt is megpuhul. Télen sokkal szárazabb a levegő, olyankor ritkán puhul magától. Javaslom, tegyétek egy zárt dobozba, és helyezzetek mellé valamit, ami párásít (almakarikák, vagy egy nyitott kis üvegbe nedves papírzsepit. stb.) A díszítéshez kiindulópont: egy tojásfehérjéhez 20-25 dkg porcukor kell. Jó munkát!
oursonpolaire
Nekem is kemény volt a pihentetés után, de feltételezem azért mert megdermedtek benn az alapanyagok. Kis gyömöszkélés után szépen lehetett gyúrni.
Varjasne
Nekem is nagyon kemény lett a tészta! Én ki se tudtam nyújtani, ezért sajnos meg kellett tőle válnom!
memorilla
Nekem is olyan kemény lett a tészta hogy alig bírtam kinyújtani, aztán már egy hete kisütöttem de még mindig nem puhult meg maga a mézeskalács. Megpuhul egyáltalán?
bebebe2
Szerintem nem jó, hogy állni hagyjuk,mert olyan kemény lesz a tászta, hogy alig lehet kinyújtani a tésztát. Amikor kihült a süti megkeményedett, ez megfog puhulni?/Bebi/
pisu
Tényleg nagyon finom. Csak tartson ki karácsonyig :-)

Hasonló Receptek

Magazin