Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre jó a só

A só nem csupán az ételeinket teszi finomabbá, hanem a hagyományos gyógyításnak is az egyik fontos eleme – hívja fel a figyelmet Domokos István, a Parajdi Pince sószakértője. Ez nem is csoda, hiszen a benne található ásványi anyagok minden életforma számára elengedhetetlenek. Most pedig utánajárunk, hogyan használjuk az élet más területein is.

Bolygónk egyik éltető eleme a só. Megtalálható a szárazföldön, a tengerben és a vérünkben is. Nélkülözhetetlen minden életforma számára a benne található ásványi anyagok miatt, így nem meglepő, hogy gyógyító hatással is bír. Az alábbi tippeknek köszönhetően most ti is megtudhatjátok, hogyan használjátok az egészség megőrzésében. 

Merüljünk el benne

Egy fárasztó nap végén nincs jobb egy lazító fürdőnél. Ha az egészségünket is szeretnénk támogatni, öntsünk egy kád vízbe minimum 1 kg sót. Évente kétszer, alkalmanként 12 napos kúra csodákra képes, ha bőrbetegséggel, például ekcémával, pikkelysömörrel küzdünk, de hatékony az ízületi fájdalmak ellen is.

Vegyünk egy mély levegőt

A sós, párás levegő jótékony hatása régóta köztudott; légúti betegségekre, asztmára, allergiára, arcüreggyulladásra egyaránt javasolt. Öntsünk egy üvegtálba 2 kg kősót, töltsük fel vízzel, és hagyjuk párologni. Tegyük a tálkát magunkhoz minél közelebb, de legalább másfél méteren belülre, egészen a fejünk magasságába.

Makacs orrdugulásra

Megfázásra az inhalálás segít, mivel a só gőze megkönnyíti a légutakban lerakódott váladék feloldását. Forraljunk fel 1 liter vizet, tegyünk bele 10 g patikatisztaságú sót. Hajoljunk a gőz fölé, takarjuk le a fejünket törölközővel, és így inhaláljunk 10-15 percig. Az oldatot orröblítésre és gargalizálásra is használhatjuk.

Meleget a fájó fülre

A só a legelterjedtebb népi gyógymód, ha fájó fülről van szó. Hosszú ideig megőrzi a hőmérsékletét, így több módon kezelhetjük vele a sajgó testrészt. A sópárnát fül, ízületi fájdalom esetén melegítsük fel, ficam, gyulladás esetén hűtsük le, és tegyük a fájó testrészre.

Masszírozza a talpat

A taposó masszírozza a talpat, javítja a vérkeringést, így kiváló lábfájdalmak, visszeres pangások esetén. Öntsünk egy műanyag tálba 1-2 kg taposósót, és járjunk rajta mezítláb vagy zokniban napi rendszerességgel, 10-15 percig.

Penész a falon

A só magába szívja a nedvességet, ezáltal csökkenti a levegő páratartalmát. Tegyünk egy 5 kg-os sótéglát közel a penészes területekhez. Érdemes egy műanyag tálcát alárakni, ahova a nedvesség összegyűlhet.

Játszva gyógyulnak

Lakásunkban somokozót, vagyis sóval töltött homokozót is kialakíthatunk. Miközben a gyerekek az őrölt sóban játszanak, felkeverik az apró sószemcséket, mely így a légutakba kerülve fejti ki jótékony, gyógyító erejét. Fokozhatjuk a hatást, ha kis sátrat állítunk fölé.

Javítja a vérkeringést

A sós vizes lábfürdőhöz oldjunk fel 5 liter 30 fokos vízben negyed kilogramm sót. Lefekvés előtt egy órával tegyük a tálba lábainkat, és hagyjuk 20 percig jól átmelegedni. Évente kétszer, alkalmanként 7-10 napos méregtelenítő kúra javítja a vérkeringést és enyhíti az ízületi fájdalmakat.

Ragyogó mosoly

Őseink púder finomságra tört sóval mosták fogaikat. Ma már kapható sófogrém, ami alaposan, de kíméletesen tisztítja a fogakat a lerakódásoktól. Serkenti a nyálképződést, ezáltal a szájüreg természetes öntisztítását segíti.

A gyermekáldás titka lehet

A sóiszap kiváló ízületi és nőgyógyászati kezelésre, például ösztrogénhiány esetén. Kenjük be vékonyan az előzőleg meleg vízzel átmosott bőrünket sóiszappal. Miután megszáradt, mossuk le. A kúra időtartama 14-18 nap, és hat hónaponként érdemes megismételni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss