késhegynyi céklapor (vagy pár csepp piros ételfesték)
A krémhez:
25 dkg eper
4 dl kókusz tej konzerv
10 dkg porcukor
0,5 db citrom leve
2 dl hideg habtejszín (laktózmentes)
3 dkg zselatin
A díszítéshez:
3 dkg fehércsokoládé
2-3 szem eper (friss)
szezonális ehető virágok (pl. borágó, százszorszép, orgona, akácvirág, rózsa)
Elkészítés
Egy kisebb tortaformát vagy egy mélytányért kibélelünk alufóliával. 1 dkg zselatint 2 cl hideg vízbe áztatunk. Elkészítünk 2 dl forró epres teát, amit cukorral, citromlével ízesítjük. Belekeverjük a zselatint, hagyjuk benne feloldódni (ha a tea elveszítené szép piros színét, késhegynyi céklaporral vagy pár csepp piros ételfestékkel színezzük). Pár szem epret felkockázunk, és a forma aljába pakoljuk, majd ráöntjük a zselatinos teát. Hűtőbe / fagyasztóba tesszük dermedni.
A tésztához a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet (vagy kukoricakeményítőt) és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már félkemény, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Sütőpapírral bélelt tortaformában eloszlatjuk a tésztát, és 170°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A krémhez az epret és a cukrot botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a kókusztej konzervet és a citromlevet. A zselatint 5 cl hideg vízzel elkeverjük és hagyjuk megduzzadni. A habtejszínt felverjük kemény habbá. Mikróban fél perc alatt felolvasztjuk a zselatint, néhány evőkanál epres krémmel elkeverjük, majd az epres krémhez adjuk, és végül az egészet elkeverjük a felvert tejszínnel a habverő alacsony fokozatát használva.
A kókuszos alapot kevés krémmel megkenjük, ráborítjuk a megdermedt zselét, majd befedjük az epres krémmel. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 3-4 órára.
A díszítéshez gőz fölött felolvasztjuk a fehércsokoládét 1 tk étolajjal. Egy kanál segítségével a tortára csorgatjuk, majd ráhelyezzük az eperszemeket és az ehető virágokat (gyorsan kell dolgoznunk, mert a hideg tortán a csoki pillanatok alatt megdermed).