Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Egzotikus fűszeres sütőtökkrémleves

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg pucolt sütőtök
  • 2 szem burgonya
  • 3,5 csésze víz
  • chilipaprika ízlés szerint
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1,5 teáskanál só
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 friss paradicsom (vagy 1 konzerv darabolt paradicsom)
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál panch phanon mix (indiai ötfűszer-keverék, vagy ennek hiányában egész köménymag, görögszéna, ánizs, fekete mustármag, kalunji (indiai fekete hagymamag) keveréke)
  • 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés

    Elkészítés: A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Ugyanígy a burgonyát is. Sós, kurkumás vízben feltesszük főni, ízlés szerint adunk hozzá chilit is. Kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Félig be is fedhetjük.

    Amíg a tök fő, álljunk neki a hagyma – paradicsom - gyömbér keverék elkészítésének. A hagymát aprítsuk fel, a paradicsomokat is vágjuk kisebb darabokra. A hagymát némi olajon, állandó kevergetés mellett dinszteljük meg egy serpenyőben. Adjuk hozzá a paradicsomokat, és reszeljük bele a friss gyömbért. Főzzük tovább, amíg sűrű, homogén masszát nem kapunk.

    Ha megpuhult a tök és a burgonya, botmixerrel alaposan átturmixoljuk, pürésítjük. A hagymás paradicsomot adjuk a sütőtökhöz, turmixoljuk ezzel is, és tegyük félre.

    Következzék a fűszeres olaj. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, amikor már jó meleg, beleöntjük az indiai ötfűszer-keverket panch phanon mixet, és addig melegítjük, amíg a magok épp csak el nem kezdenek pattogni. Kb. 10 mp. Ekkor félrehúzzuk a serpenyőt, hozzáadjuk a chilipaprikát, és belenyomkodjuk a 3 gerezd fokhagymát. Alacsony hőfokon fél percig kevergetve sütjük.

    Mikor ezzel is megvagyunk, az egész eddigi műhöz adjuk a fűszeres keveréket. Ha szükséges, megsózzuk, és már szervírozzuk is.

Megjegyzés

A Chefparade főzőiskola receptje, köszönet érte

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin