Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokis grízpuding

default user icon
MME
Búzadara avagy gríz minden kamrapolcon fellelhető, és remek desszertek alapja lehet. Nyáron érdemes hűvös, krémes finomságot készíteni belőle, és az éppen érő őszibarackkal kínálni.

A grízt általában segédanyagként használjuk, és nagy néha lép főszereplővé. A hagyományos és mindenki által kedvelt tejbegríz például jó alapja lehet ötletes, kreatív desszerteknek. Hajdanán már készítettem itt grízes-mákos szeletet, így most inkább egy csokoládés változatot osztok meg.

Csokis grízpuding rózsaborsos őszibarackkal

Hozzávalók:
5 dl tej
1 rúd vanília
fél citrom héja
6 dkg gríz
2 dkg kakaópor
10 dkg étcsokoládé
12 dkg cukor
4 tojássárga
3 dl tejszín
8 lap zselatin
1 narancs

A barackos raguhoz:
3 barack
1 evőkanál rózsabors
2 dkg friss gyömbér
fél csokor apróra vágott menta
1 evőkanál méz

Elkészítés: A tejet felforraljuk a cukorral és a félbevágott, kikapart vaníliával, belerakjuk a grízt, 15 percet főzzük folyamatos keverés mellett. Hozzákeverjük a kakaóport és az apróra vágott csokoládét, és még 8-10 percig óvatosan, kevergetve főzzük. Fóliázott tepsire terítjük, és hagyjuk kihűlni.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kis lábasban 1 narancs levével felolvasztjuk. Keverőtálba tesszük a kihűlt csokis grízt, hozzáadjuk a tojássárgákat, a habbá vert tejszínt és a zselatint. Összeforgatjuk.

Fóliával kibélelt formákba töltjük, és legalább 6 órát dermesztjük hűtőben.

A raguhoz a mézet felforrósítjuk, hozzáadjuk a durvára tört rózsaborsot. A felkockázott barackot a felaprított mentával és gyömbérrel, valamint a mézes rózsaborssal összekeverjük, és a pudinggal tálaljuk.


A csokoládé és a chili régi jó barátok, jót tesz a csokinak az enyhén csípős íz. Ennél a desszertnél a csípősséget chili helyett a gyömbér adja, a rózsabors inkább csak fűszeressé, aromássá teszi a pudinghoz tálalt gyümölcsragut. Arról nem is beszélve, hogy különleges és mutatós is.

Természetes variálhatjuk a receptet kedvünk, kreativitásunk és ízlésünk szerint, más ízesítéssel készítve, csoki helyett például kardamomos vagy fahéjas változatot is készíthetünk, és persze a ragu alapja is lehet más gyümölcs, amit kedvünk szerint fűszerezhetünk.

Ha biztos, jó receptből indulunk ki, és jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk, kísérletezésünk meghálálja magát, hiszen újabb és újabb desszertvariációkkal lephetjük meg családunkat, vendégeinket. 

Ezek is érdekelhetnek