Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokis-diós-fahéjas csiga

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • 2 tasak szárított élesztő (14 g)
  • 1,8 dl langyos tej
  • 11 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 45 dkg búzafinomliszt + a nyújtáshoz
  • 3 tk só
  • 19 dkg puha vaj
  • olaj a kenéshez
  • A töltelékhez
  • 0,8 dl kávélikőr
  • 5 dkg dió
  • 7,5 dkg barna cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 12,5 dkg étcsokoládé

Elkészítés

  1. A töltelékhez a mazsolát meglocsoljuk a likőrrel, és állni hagyjuk. A tésztához az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel és 1 ek cukorral, majd letakarva, meleg helyen pihentetjük 10 percig, amíg eltűnik a habja. Ezután hozzákeverjük a tojásokat és a tojássárgáját.
  2. A keverőtálba szitált lisztet, a robotgép gyúrópálcájával, a legalacsonyabb fokozaton összeforgatjuk a sóval, a maradék cukorral és az élesztős folyadékkal. Közepes fokozaton simára keverjük 5 perc alatt, majd apránként beledolgozunk 15 dkg feldarabolt vajat. A selymes tésztát áttesszük egy olajjal vékonyan kikent tálba, és folpakkal letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
  3. Közben a diót száraz serpenyőben enyhén megpörköljük, majd felaprítjuk és összeforgatjuk a barna cukorral, a fahéjjal, valamint a durvára aprított étcsokoládéval. A mazsolát leszűrjük, és lecsepegtetjük.
  4. A lisztezett felületen átgyúrt tésztát kb. 30 x 45 cm-es lappá nyújtjuk. Megkenjük a maradék vajjal, egyenletesen megszórjuk a diós-csokis keverékkel, majd a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük. A tekercset olajjal megkent késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A csigákat egymástól kellő távolságban sütőpapírral letakart tepsibe helyezzük, és tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 45 percig, amíg közel a duplájukra nőnek.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A megkelt csigákat a sütő középső részében sütjük kb. 45 percig. Közben szükség esetén alufóliával letakarjuk. Végül a tepsiben hagyjuk hűlni kb. 5 percig. 

Ezek is érdekelhetnek