Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért használd a gyógyító cikóriát: az alapanyag titkos élete

Az alapanyagok titkos élete - egy sorozat az alapanyagok energiáiról és mélyebb jelentéséről. Most megmutatjuk, mi mindenre használhatod cikóriát, ami egy igazi csodaszer, ha megfelelően bánunk vele!

ezért használd a cikóriát!

Test: élénkség

Energia: tüzes

Tudat: végre látom

a cikória jótékony hatásai

A cikória az abszolút kedvenceim közé tartozik. Egyrészről tűz elemet hordozó zöldség, amely ritka és értékes hatással bír: forrósít, élénkít, de közben frissít is. Feldobja az emésztőrendszert, a májat pedig beindítja és méregtelenítésre serkenti. Úgy melegít, hogy közben nem forrósít. Csodás.

Keserű ízét meg kell szokni, és persze ezt a gyerekek kevésbé szeretik. Emlékszem, mennyire fintorogtam és értetlenkedtem nagymamám kedvenc italán, a tonikon. Ő nevetett, és azt mondta, kóstoljam meg felnőtt koromban, amikor már kívánni fogom a keserűt. És ez így is van. A keserű íz a tűz erejét hordozza, és ahogy öregszünk, úgy lesz rá egyre jobban szükségünk.

Úgy tűnik, a bélflóra erősítésére is szolgál, ezért hosszú távú fogyasztása az egész immunrendszert megdobja. Engem az is lenyűgöz, hogy közvetlen rokona a mezei katángnak, annak a pompás és alázatos kis világoskék virágnak, amely nyár elején városszerte kinő még a betonból is. Ez a virág szintén gyógynövény, róla is szívesen írok majd, ugyanis ehető!

Hogyan használd? 

Ami engem illet, én leginkább télen készítem el, sosem túlfőzve, hanem mindig frissen és ropogósan. Téli főzelékeken csodás feltét, ha szójaszósszal nyakon öntve megsütjük néhány perc alatt.

Régen a cikóriát nehéz volt beszerezni, de ma már nagyobb áruházak hűtőjében ott vár ránk. Nem olcsó zöldség, de intenzív, kesernyés zamata miatt nem is kell belőle túl sok. Mindenképpen azt javaslom, hogy ne nagyobb fogásokba keverjük, hanem kis tálkákban szervírozzuk, így mindenki lassan szokhatja meg nem mindennapi ízvilágát. Szerintem elegáns, egészséges és izgalmas egyszerre, ezért méltó a figyelmünkre.

Narancsos kacsamell >>>  


Íme egy tüzesítő, élénkítő recept:

Cikóriás pasta korianderrel és gyömbérrel

Hozzávalók:

1 csomag spagetti tészta, ha lehet, teljes kiőrlésű
olívaolaj
3 db cikória
1 ujjnyi friss gyömbér
1 csokor friss koriander
világos és sötét szójaszósz
3 gerezd fokhagyma
1 kezeletlen citrom

Elkészítés:

1. Tegyél fel egy nagy lábos vizet főni a tésztának.

2. A cikóriát vágd ketté, és ék alakban távolítsd el a közepét, mert ez aztán már valóban keserű. Utána vágd a cikória leveleket rusztikus, nagyobb darabokra. Vágd fel a koriandert is, de nem kell apróra, maradjanak egész levelek benne. A fokhagymát nyomd szét és dobd forró, egy kanálnyi olajra egy nagy serpenyőben.

3. Amikor illatozni kezd, add hozzá a cikóriát is. Gyorsan, pár perc alatt süsd roppanósra, majd adj hozzá kb. egy kanálnyi sötét szójaszószt. Ez karamellizálódni kezd, észveszejtő illattal töltve el a konyhát. De te ne álmodozz, hanem főzd ki a tésztát lobogó vízben majdnem puhára, majd szűrd is le.

4. Keverd el a serpenyőben a tésztát a cikóriával, és ekkor adj hozzá világos szójaszószt, ízlésed szerint. Ez utóbbi nagyon sós, ezért óvatosan adagold.
A tálaláshoz szórd meg a tésztát korianderrel, és locsold meg citromlével. Mindenkinek adj a tányérjára egy egy szeletke friss citromot, és készíts ki szójaszószt apró tálkákban az asztalra.

Janits Virág, az Örömfőzés, Buddhák a konyhámban és a Látó mese könyvek szerzője, a Városi Jógi tanítója.   

A legjobb saláta receptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek